Nieuws/Binnenland
705543605
Binnenland

LIVE | Van Dissel: Groepsimmuniteit geen doel op zich

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en premier Mark Rutte tijdens het vorige debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en premier Mark Rutte tijdens het vorige debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus.

DEN HAAG - De Tweede Kamer wordt bijgepraat door experts, voorafgaand aan het debat van woensdagmiddag over het coronavirus en de gevolgen daarvan. „Groepsimmuniteit is geen doel op zich”, benadrukt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziekten van het RIVM.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en premier Mark Rutte tijdens het vorige debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en premier Mark Rutte tijdens het vorige debat in de Tweede Kamer over de bestrijding van het coronavirus.

Onze verslaggever Alexander Bakker is aanwezig bij het debat. Volg zijn live tweets onder aan dit bericht.

Volgens Van Dissel is de nadruk bij de bestrijding van het coronavirus wellicht te veel komen te liggen op groepsimmuniteit. Hij noemt berichtgeving daarover ’framing’. In een toelichting aan de Tweede Kamer zegt hij dat groepsimmuniteit ’geen doel op zich is’.

Als een groot deel van een bevolking besmet raakt, bouwt ze weerstand op en kan het virus zich op den duur niet meer verspreiden. Dan is sprake van groepsimmuniteit. „Dan ontstaat er een groep die het niet meer oploopt en daardoor versterken ze het effect van interventies. Uiteindelijk moeten we toe naar een vaccin voor de hele bevolking.” De expert zegt niet te verwachten dat zo’n vaccin binnen een jaar beschikbaar is. Van Dissel is ook kritisch op zichzelf als het gaat om berichtgeving over die groepsimmuniteit. „Ik ben daar zelf misschien debet aan.”

De expert van het RIVM zegt eigenlijk wat anders te hebben bedoeld. „We willen naar een scenario van maximale controle, om kwetsbare groepen minder die infectie te laten doormaken. Daar zijn de maatregelen op gericht.” De ’framing’ was volgens hem dat het doel zou zijn om ’meteen’ naar groepsimmuniteit te gaan.

Premier Rutte vertelde in zijn toespraak dat ’gecontroleerd groepsimmuniteit opbouwen’ een manier is om het virus te lijf te gaan. Hoe groter die groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen, was zijn boodschap.

Van Dissel schetst drie scenario’s om het virus te bestrijden. Bij de eerste worden geen interventies gedaan en het virus de vrije loop gelaten. Dan komen er snel veel besmettingen, maar dat aantal neemt ook snel af.

Het tweede scenario gaat uit van maximale controle. In dat geval kunnen mensen bijvoorbeeld niet allemaal naar hun werk en niet naar de kroeg. Het aantal besmettingen neemt dan langzamer toe en af. Voor die aanpak kiest het kabinet. Het derde scenario gaat uit van een lockdown voor lange tijd. Het aantal besmettingen neemt dan eerst af, maar daarna weer toe als het land weer van het slot af gaat. Er kleven volgens Van Dissel nadelen aan zo’n lockdown. „Dan moet je blijven drukken tot er een vaccin is.”

Gezond verstand

De expert van het RIVM doet een beroep op het ’gezond verstand’ van Nederlanders. „Dat is wat je wilt. Wij hoeven dan niet te zeggen: geen openbaar vervoer. Als er al minder gebruik van wordt gemaakt, dan kunnen mensen die het echt nodig hebben, er toch een beroep op doen.”

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor intensive care praat Kamerleden bij. Volgens Gommers is het aan de politiek om te bepalen of er in ziekenhuizen moet worden opgeschaald. Er zijn 1150 bedden op de intensive care, die normaal gesproken niet allemaal open zijn. „De volgende fase is 20 procent capaciteit erbij. Er kan in de crisisfase met 100 procent worden uitgebreid, dan kom je op tweeduizend bedden op de intensive care.”

Gommers doet een beroep op politici omdat hij wil dat ze druk uitoefenen om aan meer mondkapjes te komen. „Er begint onrust te onstaan over maskers. Mensen op de ic zeggen: ik moet er niet aan denken om dit zonder masker te doen.” Daarom zijn oproep aan Kamerleden: „We hebben jullie nodig voor druk op het buitenland om maskers te krijgen.” Hij waarschuwt ook dat er mogelijk ook nog vijfhonderd beademingsapparaten nodig zijn.

De zogeheten ‘technische briefing’ is bedoeld om Kamerleden die woensdagmiddag het kabinet bevragen over maatregelen om Covid-19 te beteugelen, met voldoende kennis van zaken op pad te sturen.

Uitgedund

Het debat zal gaan over noodmaatregelen die de afgelopen dagen door het kabinet zijn ingesteld en aangekondigd. Bijvoorbeeld over de sluiting van horecagelegenheden en het noodpakket dat gisteren werd gepresenteerd om ondernemers tegemoet te komen. Vragen zijn er nu al in overvloed, bijvoorbeeld over of er wel voldoende mondkapjes zijn.

Het is het enige debat in de Tweede Kamer deze week. De agenda is sterk uitgedund om alle aandacht op bestrijding van het virus te richten en om besmetting in het Kamergebouw te voorkomen.