Nieuws/Binnenland
705652
Binnenland

’Hypotheekplan Rutte III treft spaarzame ouderen’

Oproer in huizenland

Hans Westerhuis heeft uitgerekend hoeveel hij maximaal moet betalen.

Hans Westerhuis heeft uitgerekend hoeveel hij maximaal moet betalen.

Amsterdam - Huiseigenaren komen in opstand tegen de ’aflosboete’ die het kabinet-Rutte III voor ze in petto heeft. Op de Telegraaf-redactie kwamen gisteren meer dan honderd mails binnen van boze en bezorgde woningbezitters.

Hans Westerhuis heeft uitgerekend hoeveel hij maximaal moet betalen.

Hans Westerhuis heeft uitgerekend hoeveel hij maximaal moet betalen.

In het regeerakkoord dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag hopen te publiceren, wordt de Hillen-regeling – van voormalig CDA-Kamerlid Hillen – de nek omgedraaid. Die wet zet een streep door het eigenwoningforfait bij huiseigenaren die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost. Als ’Hillen’ wordt afgeschaft, zijn spaarzame huiseigenaren dat belastingvoordeeltje weer kwijt.

Het voornemen van de nieuwe coalitie veroorzaakt reuring „bij adviseurs én consumenten”, merkt Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekshop. „Er is emotie, en dat begrijpen wij wel. De maatregel voelt onterecht. Sinds de invoering van de wet-Hillen, in 2005, hebben veel huiseigenaren flink afgelost op hun hypotheek. Dat kunnen ze nu niet meer terugdraaien.”

Brandbrief

Het aantal telefoontjes aan de Vereniging Eigen Huis liep maandag zo hoog op, dat de belangenclub voor woningbezitters een brandbrief aan de coalitiepartijen stuurde. Eigen Huis schat dat één miljoen huishoudens een belastingnadeel krijgen als de Hillen-regeling verdwijnt.

Woordvoerder Hans André de la Porte wijst op de gevolgen voor huizen boven de 1 miljoen euro. „Daarvoor geldt nog steeds de villataks, het eigenwoningforfait van 2,35% voor alles wat boven die grens komt. Als je bijvoorbeeld een boerderij hebt waarvan de hypotheek generaties geleden is afgelost, kost deze maatregel je zo duizenden euro’s.”

Onrust

Ook onder de leden van ouderenbond KBO-PCOB is de onrust toegenomen. Twee derde van de mogelijke gedupeerden is 65 jaar of ouder. De ouderenbond heeft sinds vrijdag ’de nodige signalen’ ontvangen, zegt een woordvoerder.

„We moeten het totale pakket nog zien, maar het lijkt erop dat dit een kabinet wordt dat zich richt op werkenden, en vooral op tweeverdieners. Dan heb je ook kinderen van de rekening, en dat worden de mensen die niet meer werken. Met deze maatregel tref je de spaarzame ouderen.”

’Aflosboete’

Dat vooral rijkere huizenbezitters last hebben van de ’aflosboete’, omdat zij de middelen hebben om hun hypotheek af te lossen, bestrijdt de ouderenbond. „Kijk naar de doorrekening die het Centraal Planbureau van de verkiezingsprogramma’s heeft gemaakt: deze maatregel vergroot de inkomensongelijkheid.”

Ook Peter Boelhouwer, hoogleraar volkshuisvesting aan de TU Delft, ziet nadelen aan de regeling kleven. „Het is een hard gelag voor mensen die hun eigen huis als pensioenvoorziening hebben ingeboekt.” Voor hen moet de overheid misschien een vangnet spannen, meent de woningmarktexpert. „Maar huiseigenaren met voldoende pensioenopbouw hoeven straks echt geen boterham minder te eten.”

Kritiek

De hoogleraar noemt de kritiek van onder meer de ouderenbonden, Eigen Huis en politieke partij 50Plus ’niet terecht’. „De wet-Hillen was bedoeld als stimulans, zodat mensen hun hypotheek echt zouden aflossen. Nu er geen aflossingsvrije hypotheken meer worden verkocht, heeft die regeling geen nut meer. Het is daarbij natuurlijk heel krom dat vermogen in het ene huis op een andere manier belast wordt dan vermogen in een vakantiewoning.”

Nieuwe aflossingsvrije hypotheken komen er niet meer bij, maar nog altijd hoeft er op de helft van alle hypotheken niet tijdens de looptijd te worden afgelost. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank uitte daar gisteren nog zijn zorgen over.