Nieuws/Binnenland
705696729
Binnenland

OM vervolgt prediker Soennah-moskee Den Haag om vrouwenbesnijdenis

Archiefbeeld van de moskee.

Archiefbeeld van de moskee.

Den Haag - Justitie gaat een medewerkster van de Haagse moskee As-Soennah vervolgen wegens opruiing en aanzetten tot geweld. Een gastprediker beval dit jaar in een online cursus vrouwenbesnijdenis aan. Vrouwenrechtenactiviste Shirin Musa van Femmes for Freedom (FFF) deed aangifte tegen de salafistische moskee.

Archiefbeeld van de moskee.

Archiefbeeld van de moskee.

„Aanzetten tot genitale verminking, is aanzetten tot geweld”, stelde Musa. „Genitale verminking is een gruwelijke manier om de macht en het eigenaarschap van de man over de vrouw in stand te houden.” Vrouwenbesnijdenis is in Nederland verboden. As-Soennah haalde de cursus van de website en verklaarde dat vrouwenbesnijdenis werd afgekeurd.

De moskee stelde in de videocursus in het Arabisch dat genitale verminking van meisjes niet verplicht is, maar wel ’aanbevolen’. ’Besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. Het is niet verplicht voor de vrouwen. De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden wat zich op de voorhuid bevindt en bij de vrouw worden haar lusten minder.’

„De As-Soennah is een moskee met een Marokkaanse achtergrond”, zegt Musa. „Een gemeenschap waarin genitale verminking nooit voorgekomen is. Dat deze aanbevelingen nu wel gepredikt worden, is een gevaarlijke ontwikkeling.”

Na vertaling, bestudering en juridische duiding van het filmpje, waarbij het OM ook de vrijheid van meningsuiting en van religie meenam in de overweging, besloot justitie dat de medewerker zich voor de rechter moet verantwoorden. Op 18 december is er een eerste zitting. Advocaat Yasar Özdemir zegt dat hij en zijn cliënt de zaak ’met vertrouwen tegemoet zien’.