Nieuws/Buitenland
70604
Buitenland

Trump komt met nieuw inreisverbod

Donald Trump

Donald Trump

WASHINGTON - President Trump heeft een nieuw inreisverbod afgekondigd. In de nieuwe versie kunnen inwoners van Irak de Verenigde Staten zonder bezwaar binnenkomen. Ook de houders van een zogenoemde greencard, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, mogen het land vrij in.

Donald Trump

Donald Trump

Trump deelde maandag mee dat zijn nieuwe decreet voor negentig dagen geldt. Het verbod betreft de inwoners van de islamitische landen Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran. Het nieuwe inreisverbod geldt vanaf 16 maart.

Irak hoorde in het vorige inreisverbod nog bij de landen waarvan voor de inwoners restricties golden. Door die versie van het inreisverbod werd destijds tot woede van de president al snel een streep gezet door de federale rechter.

Het vorige inreisverbod leidde tot chaos en protesten op luchthavens en een golf van kritiek van de betreffende landen, westerse bondgenoten en een aantal van Amerika’s toonaangevende bedrijven.

„Het is de serieuze plicht van de president om het Amerikaanse volk te beschermen”, zei minster van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in een reactie nadat Trump het nieuwe decreet had ondertekend. „Als de bedreigingen van onze veiligheid zich blijven ontwikkelen en veranderen, moet het gezond verstand bepalen dat we steeds opnieuw evalueren en beoordelen wie we vertrouwen, om ons land te beschermen.”

De leider van de Democratische minderheid in de Senaat, Chuck Schumer, zei dat hij verwacht dat het herziene inreisverbod dezelfde zware strijd in de rechtbank zal ondergaan als de oorspronkelijke versie.

„Een verwaterd verbod is nog steeds een verbod”, zei hij in een verklaring. „Ondanks de aanpassingen, zal dit gevaarlijke decreet ons minder veilig maken. Het is kleingeestig, en on-Amerikaans. Het moet worden ingetrokken.”