Nieuws/Binnenland
70649
Binnenland

Felle kritiek Ankara op verzet tegen campagne

Mevlüt Cavusoglu (Minister van Buitenlandse Zaken, Turkije)

Mevlüt Cavusoglu (Minister van Buitenlandse Zaken, Turkije)

DEN HAAG - Het verzet van Den Haag tegen Turkse campagneactiviteiten in Nederland voor een referendum over de president van Turkije stuit op felle kritiek van Ankara. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu zei maandag dat Nederland zich door Geert Wilders laat gijzelen.

Mevlüt Cavusoglu (Minister van Buitenlandse Zaken, Turkije)

Mevlüt Cavusoglu (Minister van Buitenlandse Zaken, Turkije)

De PVV-leider heeft een protest bij de Turkse ambassade in Den Haag aangekondigd. Volgens de gemeente Den Haag is het protest woensdagochtend van 10.00 uur tot 10.30 uur.

Cavusoglu wil op 11 maart in Hoogvliet, gemeente Rotterdam, spreken op een politieke manifestatie, zeer tegen de zin van de Nederlandse regering. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft nog geen besluit genomen over het toestaan van de campagneactiviteit. Hij wacht de diplomatieke ontwikkelingen af en houdt er nauw contact over met het kabinet. Het referendum over het uitbreiden van de macht van president Recep Tayyip Erdogan is in april.

Zie ook: Optreden Turkse minister in Hamburg afgezegd

Volgens Cavusoglu vreest de Nederlandse regering dat door zijn optreden de steun voor Wilders in de Kamerverkiezingen zal toenemen. Cavusoglu noemde het onacceptabel dat hoteleigenaren en zaalverhuurders onder druk worden gezet geen accommodatie beschikbaar te stellen en dat wordt gedreigd met de politie.

Erdogan liet zich zelf ook uit over de kwestie. Hij noemde het „een schande” dat Den Haag wil voorkomen dat Turkse bewindslieden in Nederland campagne voeren. Erdogan zei dat Nederland niet uit vrije wil handelt. In het weekend had Erdogan al uitgehaald naar Duitsland. Dat probeert net als Nederland tegen te houden dat Turkse bewindslieden actie voeren voor het referendum. De verboden zijn „niet anders dan die uit de nazi-periode”, zei Erdogan zondag over de Duitse stellingname.