Nieuws/Binnenland
706778809
Binnenland

NS rijdt dinsdag in hele land niet, behalve tussen Amsterdam Centraal en Schiphol

Een vrijwel leeg station Rotterdam Centraal in verband met NS-stakingen.

Een vrijwel leeg station Rotterdam Centraal in verband met NS-stakingen.

Amsterdam - De spoorproblemen houden nog even aan. De NS heeft maandag aangekondigd dat dinsdag in vrijwel het gehele land geen NS-treinen zullen rijden als gevolg van de estafettestaking van de vakbonden. „Dit had veel eerder gecommuniceerd kunnen worden.”

Een vrijwel leeg station Rotterdam Centraal in verband met NS-stakingen.

Een vrijwel leeg station Rotterdam Centraal in verband met NS-stakingen.

Er rijden dinsdag de hele dag geen NS-treinen, met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal - Schiphol. De NS zegt zich in te spannen om Schiphol bereikbaar te houden. De spoorvervoerder adviseert treinreizigers hun reis uit te stellen of vervangend vervoer te regelen.

De Eurostar en Thalys zullen wel rijden, maar de overige internationale treinen rijden niet in Nederland. De regionale treinvervoerders blijven wel rijden, met uitzondering van de treindienst Alphen-Gouda, meldt de NS.

Volgens Reizigersvereniging Rover komt de aankondiging van de NS rijkelijk laat. „Wij zagen dit aankomen. Een staking moet namelijk officieel 48 uren van te voren worden aangekondigd; deze informatie was zaterdag al bekend”, zegt Freek Bos van Rover. Hij vindt het dan ook ’onbegrijpelijk’ dat de NS tot maandagmiddag 16.30 uur met de aankondiging van het getroffen treinnetwerk heeft gewacht. „Dit had veel eerder gecommuniceerd kunnen worden en is voor de reizigers ontzettend vervelend.”

NS-woordvoerder Van Elferen laat echter weten dat de organisatie alles op alles heeft gezet om een complete stillegging van het treinnetwerk dinsdag te voorkomen. „Op dit doemscenario zit uiteraard niemand te wachten, daarom hebben we lang gezocht naar alternatieven. We hebben met elkaar om de tafel gezeten maar uiteindelijk toch moeten besluiten dat we de dienstregeling dinsdag niet kunnen hervatten.”

’Ongelukkig’

Ook Henri Janssen van vakbond FNV vindt de aankondiging van de NS ’veel te laat’ en de timing ’ongelukkig.’ „De staking treft de gehele organisatie, dus ik had je van te voren op een briefje kunnen geven dat dit een puinhoop ging worden.” Want, niet alleen machinisten en conducteurs staken, maar ook servicemedewerkers en mensen die het gehele dienstregelingsproces bewaken, leggen het werk neer.