Nieuws/Buitenland
706965633
Buitenland

Spaanse premier: meer dan 3 miljoen coronagevallen

MADRID - Spanje heeft veel meer coronagevallen dan de officiële cijfers doen vermoeden. Volgens premier Pedro Sánchez zijn het er meer dan 3 miljoen, ongeveer drie keer zoveel. Hij verklaarde dat vrijdag in een televisietoespraak tot het Spaanse volk.

Eerder deze week doorbrak het land in de officiële opgave de grens van een miljoen coronagevallen. Spanje wil een nieuwe lockdown voorkomen, maar de mobiliteit en het aantal samenkomsten moeten worden beperkt om het coronavirus onder controle te krijgen, aldus Sánchez.

Diverse Spaanse regio’s drongen vrijdag bij de centrale regering aan op een nachtelijk uitgaansverbod. Donderdag kon de regering het daar niet over eens worden.

Het gaat om Castilië en Léon en Valencia. Spaanse regio’s hebben een grote mate van autonomie maar beperking van de bewegingsvrijheid, zoals een avondklok, kan alleen de landelijke regering afkondigen.

Madrid is ook voorstander van een nachtelijk uitgaansverbod. Een voorstel daartoe werd echter ingetrokken omdat de regio’s Madrid en Baskenland zich daar tegen verzetten.

Het land van 47 miljoen inwoners heeft al 15,5 miljoen tests uitgevoerd. Momenteel liggen er ruim 1960 patiënten in kritieke toestand in ziekenhuizen als gevolg van het virus. Volgens de autoriteiten zijn tot dusver ruim 34.500 mensen aan de gevolgen ervan overleden