Nieuws

’Rariteitenkabinet’ van SBS zorgt voor reuring op Binnenhof

’Hoezo loop jíj nou hier?’

Door Patricia Cortie

Het is niet eerder vertoond: een vijftal SBS-sterren heeft zich in de politieke arena op het Binnenhof gestort. Én werd warm onthaald door de lijsttrekkers van de grote partijen. Dat zorgde hier en daar voor opgetrokken wenkbrauwen. Patty Brard: „Er zijn altijd mensen die daar neerbuigend over doen. Nou, dan kijk je neer op het volk.”

Brard toog samen met haar collega’s Rob Geus, Kees Tol, Lucille Werner en André van der Toorn naar Den Haag voor het programma Stem van Nederland, met ieder een andere portefeuille. Brard kreeg gezondheidszorg toebedeeld. En daar beet ze zich volledig in vast.

„Ik ben bij een gezin geweest met een zorgintensief kind van 19 jaar. Een opname in een instelling is niet mogelijk, want dat is te duur. Dus wat nu? We gingen erheen om een uurtje te draaien, ik ben uiteindelijk vijf uur gebleven. Ze hadden eindelijk een luisterend oor. Er is niemand door wie ze nog worden uitgenodigd met hun kind, en ze kunnen nergens heen.”

Brard bleek een uitlaatklep, ook voor het kind in kwestie. „Hij duldt normaal niemand om zich heen, maar hij pakte mijn hand vast, ik heb hem voorgelezen en in bed gestopt. Zijn broertje is ondergesneeuwd geraakt in het gezin. Hij voelde zich eerst wat ongemakkelijk met de camera erbij, later was hij mij aan het huggen. Hij verkocht bloemetjes voor zijn voetbalvereniging. En ja, ik ben met een hele achterbak vol naar huis gereden.”

Brard bezocht Buma, Pechtold, Roemer en Rutte. „De lijsttrekkers hebben de beelden gezien, en kregen de vraag: ’wat vind jij nou dat ik moet terugkoppelen?’ Ik heb het met hen over hoe zij in de gezondheidszorg staan, wat zij beloven, of denken te gaan beloven, en wat er daadwerkelijk voor een geval als dit gedaan kan worden. Het is enorm tastbaar, dan praten ze ineens ook heel anders. Ik heb de emotie van die dag ook bij hén neergelegd: dat de vader zat te huilen bij een bord bami, de moeder die niemand meer heeft en uit pure wanhoop overweegt een opvanghuis te beginnen…”

„Ze reageerden er héél goed op, vooral Buma was echt geraakt. Ik snap dat niet alles meteen kan worden opgelost. Ik vind wel: ’zeg eens iets concreets’. De focus ligt nu op de ouderenzorg en dat is heel belangrijk, mijn moeder zit in een verzorgingshuis, maar er zijn ook veel hulpbehoevende kinderen. Dan hebben ze het over mantelzorg, maar moet wel kunnen. Hier is een vader die geen oog dicht doet en wel weer om half acht naar zijn werk moet.”

„Ik word er vreselijk kwaad om, het is gewoon niet eerlijk. Ik vind het helemaal geen probleem om belasting te betalen, maar wél als dat ook naar een gezin als dit gaat”, trekt Brard van leer. „In een land als Nederland mag dit niet. Het is écht schrijnend. Een aantal lijsttrekkers heeft meteen actie ondernomen. De aandacht is er nu op gevestigd, maar het is niet één geval: er zijn er nog 12.000. Dat is niet zomaar een dingetje om overheen te stappen.”

De avond voor haar bezoek aan Rutte stond Brard nog te zingen voor hossende menigtes in Eindhoven en Prinsenbeek. „Van carnaval naar de premier”, zegt ze lachend. Van nervositeit voor een gesprek met de liberale voorman was geen sprake. „Ik kom dan goed beslagen ten ijs, ik doe mijn huiswerk. Dat vind ik belangrijk. Als mensen de moeite nemen om met je te praten, dan verdiep je je ook in hun visie. De lijsttrekkers zijn stuk voor stuk leuke, intelligente en sympathieke mensen. In debatten is iedereen elkaar aan het afblaffen. Dat aftroeven van elkaar gebeurt ook omdat het verkiezingstijd is. Ik zeg: verlaag je niet om kiezers binnen te halen. Een uitspraak als ’pleur op’ daar schrik ik me een hoedje van. Dit jaar zweef ik voor het eerst. Het is daarom nóg een tikkie interessanter om de politici te ontmoeten.”

Met haar onderwerp gezondheidszorg schuift Brard morgenavond aan tijdens een grote liveshow op SBS6, die wordt gepresenteerd door Sandra Schuurhof, Marlayne Sahupala en Selma van Dijk. Brard: „Wij hebben een andere aanpak met het programma. Een grote groep van de Nederlandse bevolking is niet grachtengordel, maar wil gewoon in Jip-en-Janneketaal horen wat de politici gaan doen. Op het Binnenhof, waar hele schoolklassen die een rondleiding kregen met ons op de foto wilden, waren wel mensen die daarop neerkeken. Die hadden iets van: ’huh, hoezo loop jíj nou hier?’ Alsof wij geen recht van spreken hebben. Omdat je entertainment doet op tv wil het nog niet zeggen dat je de hersens niet hebt om je in politiek te verdiepen. Stem van Nederland is heel oprecht.”