Nieuws/Binnenland
708822908
Binnenland

Kabinet doet aangifte wegens lekken notulen ministerraad

DEN HAAG - Het demissionaire kabinet doet aangifte van het lekken van staatsgeheimen. Het ’keurt ten zeerste af’ dat er uit de ministerraad informatie is gedeeld die als staatsgeheim of ’zeer geheim’ waren gerubriceerd.

Dat meldt premier Rutte maandagavond aan de Tweede Kamer bij het publiceren van de normaal gesproken staatsgeheime stukken. Het kabinet ging over tot deze uitzonderlijke stap nadat RTL Nieuws op basis daarvan schreef hoe de Kamer verkeerd zou zijn geïnformeerd en in de ministerraad stoom werd afgeblazen over kritische Kamerleden.

Premier Rutte wijst op het voormalige beleid ’dat documenten die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad, in beginsel niet werden verstrekt aan de Tweede Kamer’. Dit is mede naar aanleiding van de verhoren van een speciale Kamercommissie over de toeslagenaffaire de 'Rutte-doctrine' gaan heten, en is na het vallen van het kabinet aangepast. Maar destijds gold die beperking nog.

De notulen van de ministerraad zijn echter nog steeds geheim en blijven dat doorgaans ook minstens twintig jaar. Alleen het kabinet zelf kan besluiten de notulen openbaar te maken. Lekken ervan is strafbaar. Volgens Rutte is het voor het ’ordentelijk verloop van besluitvormingsprocessen’ en ’voor de kwaliteit van de besluiten van groot belang’ dat ministers in beslotenheid van de ministerraad hun zegje kunnen doen. Naar buiten toe hoort het kabinet met één mond te spreken. Zouden de meningen van bewindslieden uit de ministerraad naar buiten komen, dat zou de ’eenheid van regeringsbeleid in gevaar komen’.

De Rijksrecherche, dat onderzoek doet naar zaken die de integriteit van de overheid raken, gaat mogelijk op zoek naar het lek uit de ministerraad. De dienst onderzocht bijvoorbeeld eerder dit jaar al het lekken van een OMT-advies. Dat heeft overigens nog niks opgeleverd.

Verscheidene ministers klaagden tijdens de ministerraad op 12 juli 2019 over kritische Kamerleden van coalitiefracties, onder wie Pieter Omtzigt van het CDA en Helma Lodders van de VVD. D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken nam daarin het voortouw, maar hij kreeg bijval van premier Mark Rutte, CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën en D66-vicepremier Kajsa Ollongren, zo blijkt uit de maandag vrijgegeven notulen.