Nieuws/Buitenland
708847601
Buitenland

LIVE | Alles over de strijd tussen Trump en Biden

De Verenigde Staten – en de wereld – wachten een mogelijk lange nasleep van de meest onvoorspelbare ’election night’ van deze eeuw. Gunnen de Amerikanen Donald Trump nóg vier jaar in het Witte Huis of weet Joe Biden genoeg kiesmannen achter zich te krijgen?

Of krijgen we voorlopig helemaal geen winnaar, omdat de presidentsverkiezingen, door corona en het massaal stemmen per post, ontaarden in een chaos en een mogelijke gang naar de rechter?

Volg het nieuws, de reacties en de gevolgen op de financiële markten op ons liveblog.

Laatste nieuws:

Afgelopen nacht:

Financieel nieuws:

  • De belangrijkste graadmeter van de beurs van New York staat dik in de plus nu de contouren van de uitslag duidelijk worden. De futures op deze S&P 500 wonnen bijna drie procentpunt in een halfuur tijd, tikten de +2% aan, en staan rond half zes (Nederlandse tijd) op +1,2%. De dollar werd sterker toen de gokmarkten Trump tipten als uiteindelijke overwinnaar. Wall Street sloot flink hoger op verkiezingsdag in de verwachting dat juist Biden een eenvoudige zege zou boeken. Beleggers hopen dat de Democraat, eenmaal in het Witte Huis, de overheidsuitgaven flink opschroeft – wat dan weer goed is voor het bedrijfsleven.
  • De tech-index Nasdaq wint, en dat is volgens analisten van Bloomberg een teken dat beleggers op zoek zijn naar een ’veilige haven’. Aandelen als Apple, Amazon en Facebook zullen op termijn altijd stijgen, is de gedachte, en dus zijn die bedrijven goede investeringen in onzekere tijden.
  • De goudprijs levert iets in, maar staat nog altijd hoog. Een troy ounce – de standaardmaat voor het edelmetaal – kost nu iets minder dan $1900. Goud geldt als ’gestold wantrouwen’: beleggers slaan het edelmetaal in voor het geval de verkiezingen uitmonden in een impasse, onzekerheid en een forse klap voor de aandelen – dan hebben ze altijd het goud nog.
  • In Azië zijn de aandelenbeurzen alweer geopend. De Nikkei-index, de belangrijkste graadmeter op de beurs van Tokio, staat op 1,4% winst. Ook de Hang Seng-index in Hongkong wint.
  • Onze columnisten blikken vooruit op de verkiezingsuitslag. Lees hier onder meer de bijdragen van Rabo-econoom Teeuwe Mevissen, Jaap van Duijn en Jan Maarten Slagter.