Nieuws/Binnenland
709188950
Binnenland

Bewoonster moet appelgroen huis overschilderen

DEN HELDER - Gevoelens van teleurstelling en ongenoegen overheersen bij Ineke van Amersfoort (82). Haar appeltjesgroene huis in Den Helder moet onmiddellijk overgeschilderd worden, zo heeft de rechtbank besloten. „Het gaat me niet om het overschilderen, het gaat me om het onrecht”, aldus mevrouw van Amersfoort.

Van Amersfoort liet haar huis in 2017 groen schilderen, maar overtrad volgens de gemeente daarmee het welstandsbeleid. Den Helder eiste dat ze het huis binnen een jaar een passender kleur zou geven. Dat weigerde ze en ze spande een rechtszaak aan. Twee weken geleden vond de schouw plaats, waarbij de rechter het huis in het echt kwam bekijken. Die besliste dinsdag echter dat het huis inderdaad een andere kleur moet krijgen.

Dat de gemeente de vrouw in 2008 wel toestemming gaf het huis groen te schilderen, maakt volgens de rechter niet uit omdat het toen om een minder felle tint ging.

De Den Helderse is het niet eens met de uitspraak van de rechter. „Het is een principekwestie”, zegt Van Amersfoort. „Andere huizen in het zwart en rood mogen wel blijven. Hier heeft de rechter ook niets over gezegd en dat vind ik niet netjes van haar, op zijn zachts gezegd.” In de Welstandsnota staat dat woningen in de Boatex-wijk één geheel moeten vormen. „De gemeente hanteert een wanbeleid, zoals ik al vaker heb aangegeven.”

Per post en telefoon heeft Van Amersfoort de afgelopen tijd veel steunbetuigingen gekregen, ook van schildersbedrijven die haar aanbieden om het huis gratis over te schilderen. Maar mevrouw Van Amersfoort geeft zich voorlopig niet over. „Ik denk eraan om in hoger beroep te gaan, maar dat moet ik eerst bespreken. Zeker weten doe ik het niet. Er zijn natuurlijk ook weer kosten aan verbonden.” Binnen zes weken moet er bezwaar tegen de uitspraak van de rechtbank gedaan worden, indien zij en haar vertegenwoordiger, Aad Visser van huurdersbelang Walcheren, in hoger beroep willen gaan.