Nieuws/Binnenland
70919020
Binnenland

’Directe trein Amsterdam - Londen nu echt op komst’

De terminal van Eurostar in Londen.

De terminal van Eurostar in Londen.

AMSTERDAM - Een directe trein van ons land naar Londen, zonder gedoe en overstappen in Brussel, moet eind dit jaar dan eindelijk het levenslicht zien. Vertegenwoordigers van Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk hebben hun handtekeningen onder de afspraken gezet.

De terminal van Eurostar in Londen.

De terminal van Eurostar in Londen.

Namens Nederland heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) het lot van de ’flitstrein’ bezegeld.

De eerste rechtstreekse Eurostar tussen Amsterdam en Londen zou eigenlijk eind april al gaan rijden. Daar kwam de coronacrisis tussen. Lange tijd reden de treinen helemaal niet. Donderdag zal de eerste trein weer gaan rijden, maar nog volgens het oude protocol: overstappen en ’gedoe’ in Brussel, aldus Van Veldhoven.

Dat gedoe ’met checks en oponthoud’ is vanaf het najaar voorbij. De reistijd wordt dan ruim vier uur, een uurtje minder dan nu. Paspoort- en securitycheck worden in Rotterdam en Amsterdam afgehandeld. „Daarmee is de trein naar Londen echt een duurzaam en volwaardig alternatief voor vliegen.”

Er was de afgelopen tijd een sterke roep naar meer investeringen in het spoor. Kamerleden begrepen niet waarom het zo lang moet duren voordat snelle treinen in Europa het levenslicht zien.