Nieuws/Binnenland
709230335
Binnenland

AIVD doet aangifte tegen Volkskrant-journalist

Amsterdam - De AIVD doet aangifte tegen Volkskrant-journalist Huib Modderkolk. Modderkolk is bezig met een boek over digitale spionage dat in augustus moet verschijnen. De AIVD wil dat een aantal passages over een inlichtingenoperatie worden geschrapt. De dienst ziet de informatie als staatsgeheim en wil voorkomen dat bronnen door de publicatie in gevaar komen.

Dat bevestigt de geheime dienst na berichtgeving in de Volkskrant.

Modderkolk heeft zijn boek een paar weken terug wel voorgelegd aan de AIVD om te voorkomen dat betrokkenen in gevaar kunnen komen. Volgens de AIVD zou Modderkolk niet aan alle verzoeken van de dienst gehoor hebben gegeven.

Het zou gaan om namen van medewerkers, bronnen, operatienamen en informatie die de geheimhouding van bronnen mogelijk bedreigt. Modderkolk is van mening dat het om informatie gaat van reeds afgeronde operaties.

Als het boek toch mét deze passages verschijnt, dan doet de AIVD aangifte tegen Modderkolk, gaf de dienst hem in een brief te verstaan. „Dan maakt hij zich schuldig aan een strafbaar feit, en het is onze verantwoordelijkheid om dan in actie te komen.”

Volgens de Volkskrant heeft Modderkolk in sommige passages al de schaar gezet. Maar meer vindt hij niet nodig, ook omdat de operatie al is afgerond.

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, noemt de aangifte een „onnodig forse stap.”

AIVD-voorman Dick Schoof zegt in de krant dat „het staatsbelang hier boven de persvrijheid moet gaan.” De AIVD ziet de rechtszaak „met vertrouwen tegemoet.”