Nieuws/Binnenland
709445541
Binnenland

Fieldlab gaat tóch besmettingen Songfestival delen (over drie weken)

Maneskin uit Italie wint het Eurovisie Songfestival 2021.

Maneskin uit Italie wint het Eurovisie Songfestival 2021.

ROTTERDAM - Het aantal coronabesmettingen dat eventueel onder het publiek heeft plaatsgevonden tijdens het Eurovisie Songfestival wordt later wel bekendgemaakt. Dat gebeurt echter pas na het bron- en contactonderzoek van de GGD, zo laat een woordvoerder van Fieldlab Evenementen weten.

Maneskin uit Italie wint het Eurovisie Songfestival 2021.

Maneskin uit Italie wint het Eurovisie Songfestival 2021.

Eerder liet de woordvoerder van de organisatie die de testevenementen organiseert weten dat de cijfers niet worden gedeeld. Volgens de zegsman zou dat tot gevolg hebben dat alle berichtgeving alleen nog maar daarover ging en niet over de rest van het onderzoek.

„Op social media is er enige ophef ontstaan over het feit dat wij geen cijfers over mogelijke besmettingen rondom het Eurovisie Songfestival geven. Die nemen we wel mee in onze rapportage, maar dat is pas het geval na eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD”, laat Fieldlab Evenementen dinsdagavond weten. Dat onderzoek neemt zo’n drie weken in beslag.

Welke landen zorgden voor verrassingen tijdens de Songfestivalfinale en wie moet volgend jaar onze act worden in Italië? Dat en nog veel meer hoor je in de slotaflevering van de podcast Songfestivalkoorts:

Eerder sneller gedeeld

Bezoekers van het Eurovisie Songfestival moesten zich vooraf verplicht laten testen. Er zijn in totaal 28249 bezoekers getest, waarvan 31 mensen een positieve uitslag kregen. Hen is de toegang geweigerd. Iedereen is gevraagd zich binnen vijf dagen na het evenement te laten testen, zoals bij eerdere evenementen, maar dat is niet verplicht. Bij andere evenementen deed ongeveer 80 procent dat.

Bij eerdere testevenementen, zoals het concert van André Hazes jr. en de theatervoorstelling van Guido Weijers, werden cijfers wel al voor het bron- en contactonderzoek gedeeld. In de zogenoemde tweede fase van het onderzoek, waar ook de 3FM Awards en sportevenement Mud Masters onder vallen, gebeurt dat niet meer direct.

Kritiek van wetenschappers

Eerder uitten honderden wetenschappers kritiek op het Fieldlab-programma. Het zou wetenschappelijk zeer dun zijn en kritische toetsing van collega-wetenschappers missen. „Een duidelijk, openbaar onderzoeksplan ontbreekt. Het is dus lastig te weten op welke vragen het onderzoek antwoord wil geven. Dit is absoluut niet volgens de wetenschappelijke standaarden”, zei Maarten van Smeden, statisticus en universitair docent onderzoeksmethoden in de epidemiologie in het UMC Utrecht, eerder tegen de Volkskrant. Driehonderd wetenschappers ondertekenden een kritische brief rond een van de eerste evenementen, het 538-feest in Breda, dat uiteindelijk geen doorgang vond.