Nieuws/Binnenland
710364383
Binnenland

Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is donderdag voor de zesde dag op rij toegenomen. Het gaat nu in totaal om 534 mensen met Covid-19, de uit China overgevlogen ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 10 meer dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 7 tot 394, het hoogste aantal in een maand tijd. Op de ic’s liggen nu 140 coronapatiënten, 3 meer dan woensdag.

In de afgelopen 24 uur kwamen er op de verpleegafdelingen 53 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic’s werden 16 mensen binnengebracht. Het LCPS gaf eerder aan dat de bezetting in ziekenhuizen met coronapatiënten deze week zou stijgen. Dat heeft onder meer te maken met het ’najaarseffect’.

Het LCPS is afgelopen maandag gestopt met het spreiden van coronapatiënten over verschillende ziekenhuizen in het land om de druk op de zorg te verlagen. Volgens de organisatie was dat met de huidige cijfers, die nog altijd relatief laag zijn, niet meer nodig.

Precies een jaar geleden lagen er nog bijna drie keer zoveel Covidpatiënten in de ziekenhuizen, namelijk 1475. Daarvan lagen er meer dan 300 op de intensive care. In april vorig jaar, op het hoogtepunt van de coronacrisis, waren dit er respectievelijk ruim 4300 en 1400.

Positieve tests

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 3662 positieve tests geregistreerd. Dat is weliswaar iets lager dan het cijfer van woensdag, maar het is aanzienlijk hoger dan vorige week donderdag. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 20.536 meldingen van positieve testuitslagen. Voor het eerst sinds 4 augustus komt het weektotaal boven de 20.000 uit.

Rotterdam telde de meeste positieve tests. In de Maasstad werd het virus vastgesteld bij 169 inwoners. In Den Haag hadden 106 mensen het coronavirus onder de leden en in Amsterdam 78 mensen. Utrecht telde 77 nieuwe gevallen en Apeldoorn 75, Daarna volgen Ede (55) en Staphorst (53), twee gemeenten uit de Biblebelt, een keten van overwegend gereformeerde gemeenten waar de vaccinatiegraad lager is dan in de rest van het land. Ede en Staphorst zitten de laatste tijd vaker in de landelijke top. In 25 gemeenten testte geen enkele inwoner positief.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met vier. Het gaat om inwoners van de gemeenten Leiden, Vlissingen, Nieuwkoop en Horst aan de Maas. Dat wil niet zeggen dat zij in de afgelopen dag zijn gestorven, want het kan soms een tijdje duren voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd. In de afgelopen week kreeg het RIVM 31 meldingen van sterfgevallen, gemiddeld ruim vier per dag. Het aantal gemelde sterfgevallen schommelt de laatste paar weken rond dat niveau. Het is wel aanzienlijk lager dan voor het begin van de vaccinatiecampagne. Rond de jaarwisseling kreeg het RIVM honderd tot tweehonderd meldingen per dag.