Nieuws/Binnenland
710380130
Binnenland

Aardbevingen Turkije en Syrië

Nederlands reddingsteam haalt zeven mensen levend onder puin vandaan in rampgebied

Op eigen beelden van de Nederlandse reddingsploeg is te zien hoe bijna 48 uur na de ramp een slachtoffer uit het puin wordt gedragen.

Op eigen beelden van de Nederlandse reddingsploeg is te zien hoe bijna 48 uur na de ramp een slachtoffer uit het puin wordt gedragen.

Hatay - De Nederlandse hulpverleners van het Urban Search and Rescue Team in Turkije zijn diep onder de indruk nadat ze zeven mensen gered hebben. Elk van de vier reddingsgroepen van USAR (Alpha, Bravo, Charlie en Delta) heeft minstens één persoon gered, zegt woordvoerder Jop Heinen.

Op eigen beelden van de Nederlandse reddingsploeg is te zien hoe bijna 48 uur na de ramp een slachtoffer uit het puin wordt gedragen.

Op eigen beelden van de Nederlandse reddingsploeg is te zien hoe bijna 48 uur na de ramp een slachtoffer uit het puin wordt gedragen.

Het team heeft sinds dinsdag een basiskamp opgezet vlakbij de stad Hatay. In de avond slaagden de hulpverleners erin om de eerste mensen te redden. Later in de nacht volgden meer reddingen.

„In alle gevallen ging het om mensen die bekneld zaten in gebouwen”, vertelt Heinen. „Het waren soms heftige acties, waarbij het meerdere uren duurde voordat we slachtoffers konden bevrijden. Dan moesten de reddingsgroepen door beton heen breken om bij hen te komen. Er bleek bijvoorbeeld iemand onder een trappenhuis bekneld te zitten. Onze mensen hoorden soms slachtoffers roepen, wat heftig is. Of er was al een lokale reddingsgroep bezig, die ze konden helpen.”3

’Ontzettend koud’

De omstandigheden waren ook niet eenvoudig, zegt de woordvoerder. „Het was ontzettend koud, echt meerdere graden onder nul. Dat maakte het vooral voor de slachtoffers zwaar. In de loop van de nacht hebben de reddingsploegen elkaar afgelost. Er is de hele nacht doorgezocht.”

Op sociale media en op de eigen website heeft USAR beelden getoond van reddingsacties, waarop onder meer te zien is dat een vrouw ondersteund door twee reddingswerkers uit een ingestort pand wordt gehaald. Heinen weet verder over de bevrijde slachtoffers dat het om mannen en vrouwen gaat en dat er een minderjarige bij zat.

De operatie gaat ook de verkenners en reddingswerkers niet in de koude kleren zitten, erkent Heinen. „Ze zijn zwaar onder de indruk van wat ze allemaal meemaken. Hoewel ze in het dagelijks leven ook hulpverlener zijn, is de omvang van deze ramp ongekend. Tegelijkertijd overheerst een fijn en dankbaar gevoel dat ze anderen kunnen helpen.”

Als twee reddingsgroepen erop uit zijn, kunnen de andere twee rusten en eten. De collega’s die terugkeren in het basiskamp worden daar gelijk opgevangen, benadrukt de woordvoerder. „Daar hebben we een veilige omgeving gecreëerd waar iedereen ook echt even een momentje voor zichzelf kan pakken.”

Team

USAR vertrok maandagavond vanaf vliegveld Eindhoven naar het Turkse Adana en zette dinsdag het basiskamp op in het rampgebied bij Hatay. Het team bestaat uit medewerkers van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie die hiervoor speciaal zijn getraind. Ook zijn er acht reddingshonden, die getraind zijn om signalen op te pikken van levende mensen.

Lees hieronder verder

Woensdag zijn de volgende zoek- en reddingsoperaties alweer volop aan de gang. Heinen: „Ook nu zijn we weer van plan om dag en nacht door te werken en te zoeken naar slachtoffers in het gebied. Natuurlijk moet dat wel veilig blijven, dus er zijn altijd bouwkundigen in de buurt die de stabiliteit van gebouwen in de gaten houden. We hopen ontzettend dat we snel meer mensen kunnen redden.”

De lokale bevolking is heel dankbaar voor hun komst, zegt Heinen. „Bewoners brachten spontaan koffie en thee naar ons.”

15 ton materieel mee

Er is 15 ton aan materieel mee. Dat bestaat onder meer uit zwaar materieel om staal, beton en hout te verwijderen, zoals hydraulische stempels om een betonplaat op te tillen, betoncrushers, hydraulische scharen, slijptollen, thermische lansen en zagen om een weg te banen naar het slachtoffer. Ook kunnen er microfoons geplaatst worden om te communiceren.

Daarnaast is er technisch opsporingsmaterieel, zoals speciale bewegingssensoren, infraroodcamera’s voor donkere ruimtes en een gasdetector voor het opsporen van gevaarlijke stoffen.

In het basiskamp staan onder meer tenten om te slapen, keukens, drinkwatervoorzieningen, toiletten en een ziekenhuisje voor het eigen personeel. Bouwkundigen helpen met het controleren en verbeteren van de stabiliteit van gebouwen, terwijl technici communicatiesystemen als satellietschotels kunnen opzetten.

Aardbeving

Het zuidoosten van Turkije kreeg maandagochtend vroeg te maken met een beving met een kracht van 7.8. Het epicentrum lag 26 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Later maandagochtend vond een tweede aardbeving plaats. Het dodental is woensdagmorgen bijgesteld naar ruim 9500.

Leden en zoekhonden van het Urban Search and Rescue Team stappen in het vliegtuig op Vliegbasis Eindhoven.

Leden en zoekhonden van het Urban Search and Rescue Team stappen in het vliegtuig op Vliegbasis Eindhoven.

Aardbevingen Turkije en SyriëLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover