Nieuws

Sandra Schuurhof weer sidekick in Wat vindt Nederland?

’Alles in fris jasje, behalve ik’

Door Patricia Cortie

Sandra Schuurhof

Sandra Schuurhof

AB BLAUW

Het humoristische peilingenprogramma Wat vindt Nederland? beleeft een doorstart op SBS6. Sandra Schuurhof was al een vast gezicht bij de RTL-voorloper en werd, tot haar verrassing, opnieuw als sidekick gevraagd door haar huidige werkgever. „Alles zit in een fris jasje, behalve ik”, zegt ze lachend.

Sandra Schuurhof

Sandra Schuurhof

AB BLAUW

„Ik trek wel een fris jasje áán”, vervolgt Schuurhof grappend. Zij stond vanaf het begin van het programma in 2009 als deskundige aan de zijde van Jack Spijkerman om de uitkomsten van de vragen die aan Nederland werden voorgelegd, toe te lichten. Dat duurde vier seizoenen tot haar vertrek naar SBS.

„Ik had in de wandelgangen gehoord dat het terug op tv zou komen, met allemaal nieuwe mensen. Bij RTL was ik het laatste seizoen al weg, daar was ik al vervangen. Dat ik nu werd gevraagd, daar had ik niet op gerekend. Het heeft wel altijd in de pijplijn gezeten dat er een doorstart zou zijn van Wat vindt Nederland?, van het programma is nooit definitief afscheid genomen. Nu is er de plaats en tijd.”

De show heeft een nieuw decor en dito studio. Ook wordt Schuurhof omringd door andere gezichten. „Jörgen Raymann en Richard Groenendijk zijn de teamcaptains. En Winston Gerschtanowitz presenteert. Hij is heel ad rem. We hebben met z’n allen al een soort doorloop gedaan en enorm gelachen. Met Winston heb ik al jaren aan de desk bij Boulevard gezeten en is het heel leuk nu weer samen te werken. Ook de anderen kende ik al: Richard is vroeger wel eens te gast geweest in Wat vindt Nederland?, bij Jörgen zat ik eerder in de show. De tv-wereld is klein.”

„Het programma is in principe succesvol gebleken, dan ga je niet te veel rommelen aan de formule. Het hangt, net als toen, aan de actualiteit. De vragen worden door Maurice de Hond gepeild en daar komt het gemiddelde van Nederland uit. Het wordt nét niet live opgenomen, dat heeft ook technische redenen, maar er wordt niet eindeloos op gemonteerd. Dat merk je ook in het programma, er is meer adrenaline als het in een keer ’béng’ is. Het is als een rijdende trein, net wat scherper.”

De uitzendingen en de opnames zijn op donderdag, net als Koningsdag dit jaar. Schuurhof: „Dan sta ik om half vijf op, begin ik om half zes ’s morgens. Na afloop is het dan door naar Wat vindt Nederland?. Een lange dag, maar het gaat wel lukken. Bij RTL was het ook wel eens zo dat Koninginnedag op zaterdag viel, dat was hetzelfde. Met gierende banden naar de studio, door de wasstraat en een leuk jurkje aan.”

Haar werk als royaltyverslaggever staat bij SBS ook hoog in het vaandel, zij bezocht onlangs het skioord Lech voor de fotosessie van de koninklijke familie en heeft vanaf zondag een nieuwe eigen rubriek in Shownieuws: De week van Máxima. „Ze was bijvoorbeeld gisteren in Westland bij een bedrijf dat biologische producten levert aan topchefs en vandaag in Amsterdam waar zij het startsein geeft voor cursussen voor alleenstaande moeders. Bij dat soort bezoeken probeer ik zoveel mogelijk zelf te zijn. Dat gaat vandaag niet lukken, want ik presenteer mede Stem van Nederland.”

Net als die SBS-verkiezingsshow krijgt de eerste aflevering van Wat vindt Nederland? een politiek tintje, krap een week voor de Tweede Kamerverkiezingen. „Jesse Klaver en Lodewijk Asscher zijn te gast. Maar de vragen zullen heel uiteenlopend zijn en juist níet alleen maar over politiek gaan. Wie weet of de mogelijk ooit toekomstige premier van Nederland kwesties aanvoelt?” Het is ook zeker geen debatachtige setting, verzekert Schuurhof. „De stellingen en de meningen hebben we al gehoord.”

De politici en de kijkers kunnen er volgens haar ook nog iets van opsteken. „Toen ik net begon dacht ik vaak ’huh?!, Denkt Nederland daar zó over?’ Na zestig, zeventig afleveringen had ik wel door wat de percentages zouden zijn. We hebben met de uitkomsten ook geregeld het nieuws gehaald. Niet dat dat het uitgangspunt is, hoor. De bedoeling is, dat er om half tien op donderdagavond, vooral veel gelachen wordt. Het is geen zware kost.”