Nieuws/Buitenland
711958444
Buitenland

Chaos in Spaanse enclave Ceuta: 6000 migranten zwemmen naar kust

Marokko zou de bestorming van de enclave oogluikend hebben toegestaan.

Marokko zou de bestorming van de enclave oogluikend hebben toegestaan.

MADRID/CEUTA/BRUSSEL - De orde in de Spaanse enclave Ceuta aan de Noord-Afrikaanse kust zal zo snel mogelijk worden hersteld, verzekert de premier van Spanje. Pedro Sánchez zei dat nadat maandag 6000 migranten de kust van Ceuta hadden bestormd, nadat ze bij eb het Marokkaanse grondgebied hadden verlaten.

Marokko zou de bestorming van de enclave oogluikend hebben toegestaan.

Marokko zou de bestorming van de enclave oogluikend hebben toegestaan.

Volgens Spaanse media zijn er dinsdag nog eens ongeveer honderd migranten aangekomen in de andere Spaanse enclave, Melilla. Sánchez heeft vanwege de komst van de vele migranten een bezoek aan Parijs afgezegd en brengt dinsdag nog een bezoek aan Ceuta en Melilla.

Grensbewakers afwezig

De regering heeft legereenheden en tweehonderd extra politieagenten naar Ceuta gestuurd om de enclave te beschermen. Ongeveer 2700 migranten zijn al teruggebracht naar Marokkaanse grondgebied. Sánchez heeft dinsdag beklemtoond dat Spanje de „integriteit van Ceuta tegen alle gevaren blijft beschermen.” De golf aan migranten was maandag volgens waarnemers mogelijk omdat de Marokkaanse grensbewakers plotseling afwezig bleken. Migranten konden zwemmend of lopend naar de Spaanse kust.

Marokko heeft wrijvingen met Spanje en zou de bestorming van de enclave oogluikend hebben toegestaan. De regering in Rabat weerspreekt dat.

Traangas

De Marokkaanse politie werkte dinsdag, in tegenstelling tot de dag ervoor, wel mee met de pogingen de migranten tegen te houden en zette daarbij traangas in. Naar schatting 1500 van de 6000 migranten zijn volgens de autoriteiten minderjarig. Ze keerden zich onder meer met stokken en staven tegen agenten die hen tegen wilden houden. Drie leden van de Guardia Civil raakten gewond. Tijdens de tocht naar Ceuta is volgens plaatselijke media een migrant verdronken.

,,Serieuze crisis’’

Aan de rand van Ceuta en Melilla liggen de enige twee landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie. De enclaves zijn afgerasterd, maar eromheen bivakkeren talrijke migranten die proberen daar Spanje en de EU binnen te dringen zonder de Middellandse Zee over te hoeven steken.

De Europese commissaris van Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, heeft Marokko opgeroepen deze „ongeregelde vertrekken” te verhinderen. Ze vindt de toestand in Ceuta zorgelijk en beklemtoonde dat de Spaanse grenzen ook de Europese zijn. EU-president Charles Michel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. Sánchez waarschuwde dat de situatie een „serieuze crisis is voor Spanje, maar ook voor Europa.” De rust was dinsdagmiddag teruggekeerd.

Ceuta, 17 kilometer ten zuiden van de Spaanse kust, is al zeshonderd jaar een Europese bezitting en heeft nu een grens van ruim 6 kilometer met Marokko. Melilla ligt oostelijker aan de Noord-Afrikaanse kust en ongeveer 150 kilometer van het Spaanse vasteland. De enclaves beslaan gezamenlijk ruim 30 vierkante kilometer en hebben in totaal zo’n 170.000 inwoners.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo