Nieuws/Binnenland
712304819
Binnenland

Graven van overleden kinderen bezoedeld

Begraafplaats in Bodegraven doelwit complotdenkers over pedo-netwerk

BODEGRAVEN - Tientallen personen hebben in de afgelopen twee weken actiegevoerd op begraafplaats Vredehof in het Zuid-Hollandse Bodegraven. Ze plaatsten bloemen en actiebordjes op graven waarvan zij denken dat de overledenen zijn ’vermoord door een satanistisch pedonetwerk’. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk veroordeelt het verstoren van de grafrust. De gemeente heeft aangifte gedaan bij de politie.

De gemeente heeft de bloemen en actiebordjes van de begraafplaats verwijderd. De begraafplaats is geen plaats om actie te voeren, stelt de gemeente. Burgemeester Christiaan van der Kamp heeft met diverse nabestaanden gesproken die aangeven dat zij zeer gegriefd zijn.

’Pijnlijk, soms zelfs bedreigend’

„Het is voor de nabestaanden van overledenen en voor mensen die onterecht beschuldigd worden zeer pijnlijk en soms zelfs bedreigend”, zegt de burgemeester. „In de contacten die ik met hen heb merk ik dat ze zeer verdrietig zijn en boos over dat complotdenkers zoveel leugens en bedrog verspreiden op social media. Dat geldt ook voor mensen die er zomaar bij worden gehaald zonder er iets mee te maken te hebben.” De burgemeester noemt het „verwerpelijk wat hier gebeurt.”

Ook elders in het land zijn graven bezocht door actievoerders. Volgens Nieuwsuur zijn tevens bloemen en teksten achtergelaten bij de gedenkstenen van Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen, tot ontsteltenis van nabestaanden. „Het gaat om een landelijk fenomeen dat we veel breder met elkaar moeten bespreken hoe we hier mee om moeten gaan”, zegt de burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk.