Nieuws/Binnenland
712795959
Binnenland

Oud-minister: ’GroenLinksers nooit horen klagen over stroom in hun Franse vakantiehuizen’

Ronald Plasterk haalt uit naar links om kernenergie

Ronald Plasterk

Ronald Plasterk

Den Haag - Oud-minister Ronald Plasterk heeft in een interview in het FD uitgehaald naar linkse tegenstanders van kernenergie. „Alle GroenLinksers die ik ken, hebben een huis in Noord-Frankrijk en ik heb ze nog nooit horen klagen over stroom die ze daar uit de muur halen.”

Ronald Plasterk

Ronald Plasterk

Frankrijk draait voor het grootste deel op nucleaire stroom. In het klimaatdebat is er veel discussie over groene energie. Veel experts zijn het er over eens dat nucleaire stroom nodig is in de energiemix om alle elektriciteit in de toekomst groen te krijgen. In de Tweede Kamer is GroenLinks fel tegen kernenergie, bij de PvdA ligt het onderwerp gevoelig.

Het kabinet focust in Nederland vooral op wind en zon, deskundigen wijzen er al langer op dat de stroomproductie tot stilstand komt als het niet waait of als de zon niet schijnt. Nederland importeert dan stroom uit het buitenland, maar ook daar speelt deze discussie. Oud-minister Plasterk stelt daarom al langer dat Nederland kernenergie als optie moet onderzoeken.

„Ik denk dat het wel op gang komt”, zegt de PvdA’er in een interview met het FD. „Als je niet zo ongerust bent over het klimaat dat je je standpunt over kernenergie wilt heroverwegen, ben je misschien niet zo ongerust over het klimaat.”

Plasterk is niet meer politiek actief. In het FD vertelt hij uitgebreid over zijn nieuwe leven als ondernemer. Voor de investeringen in zijn bedrijf heeft hij niet geput uit wachtgeld. „Daar heb ik van afgezien. Ik heb toen ik het bedrijf startte zelf een tijdje de adem ingehouden.”