Nieuws/Buitenland
713624792
Buitenland

In chaos halloweenfeesten ook nog 150 gewonden, waaronder buitenlanders

Ware horrornacht in Seoul: zeker 146 doden na paniek in overvolle straten

Grote chaos in Seoul bij halloweenfeesten in de stad.

Grote chaos in Seoul bij halloweenfeesten in de stad.

Seoul - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn zaterdagavond zeker 146 mensen om het leven gekomen door een enorme toeloop naar verschillende halloweenfeesten in een uitgaansgebied. Volgens berichten uit het land ging het onder meer in een smalle straat helemaal mis en werden mensen verdrukt en vertrapt nadat er paniek uitbrak. Nog eens 150 anderen raakten gewond.

Grote chaos in Seoul bij halloweenfeesten in de stad.

Grote chaos in Seoul bij halloweenfeesten in de stad.

In de mensenmassa die zich had verzameld in de buurt van het Hamilton-hotel, in het uitgaansdistrict Itaewon, brak om nog onduidelijke redenen ineens grote paniek uit. Velen raakten door het gedrang bewusteloos of kregen geen adem meer.

Behalve de doden vielen er in de chaos ook nog minstens 150 gewonden te betreuren; sommigen van hen zijn er slecht aan toe. Mogelijk loopt het dodental nog verder op. Veel mensen kregen een hartaanval en zijn ter plekke gereanimeerd, maakten de autoriteiten bekend. Onder de slachtoffers, vooral jonge vrouwen, zijn ook buitenlanders. „De mensen vielen over elkaar heen, waarop anderen elders werden vertrapt”, zegt een getuige tegen Yonhap News Agency. Feestgangers vielen „als dominosteentjes” om.

Bij de hulpverleningsdienst kwamen in korte tijd meer dan 80 telefoontjes binnen over mensen met ademhalingsproblemen. In totaal werden 142 brandweerwagens en ambulances naar de drukke wijk gestuurd om de slachtoffers bij te staan. Zo’n vierhonderd agenten zijn op de been en nog eens 850 medici werden opgeroepen. Hulpdiensten konden door de drukte aanvankelijk lastig bij de vele slachtoffers komen.

„Ik heb meerdere mensen midden op straat dood op de grond zien liggen, met blauwe doeken over zich heen”, zegt Laurent Marichal, een Belgische toerist, tegen Nieuwsblad.

’Chaos’

Op beelden op sociale media is te zien hoe er overal mensen op straat liggen. Velen worden ter plekke verzorgd en door reddingswerkers en omstaanders gereanimeerd. „Het gebied is heel chaotisch, dus we proberen nog steeds het exacte aantal gewonden te achterhalen”, aldus een woordvoerder van de brandweer.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft een spoedberaad ingelast over de situatie. Burgemeester Oh Se-hoon, die op bezoek was in Europa, heeft zijn trip afgebroken en vliegt zo snel mogelijk terug naar Seoul. Naar schatting waren 100.000 mensen naar Itaewon gekomen om Halloween te vieren, voor het eerst na de coronacrisis zonder mondkapjes te dragen en afstand te houden.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra laat weten geschokt te zijn door het drama. „Het is een tragedie dat een onschuldige avond van halloweenfeesten zo abrupt dodelijk werd. Mijn gedachten gaan uit naar de Koreaanse families die vandaag dierbaren hebben verloren”, aldus Hoekstra op Twitter. Ook premier Rutte laat weten „geschokt en bedroefd” te zijn „door het nieuws van het tragische incident in Seoul dat het leven kostte aan zoveel Koreanen.”

Bent u in Seoul? We komen graag in contact. De Telegraaf Tiplijn is per Whatsapp te bereiken

Let op, onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Later meer.