Nieuws/Binnenland
713796849
Binnenland

Baby van drie maanden overleden in sporthal Ter Apel

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum.

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum.

Ter Apel - In de sporthal bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is een drie maanden oude baby overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De doodsoorzaak is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht, meldt een woordvoerder van het COA.

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum.

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum.

„Het COA-personeel is diep geschokt door deze verschrikkelijke gebeurtenis. Met name in Ter Apel komt dit hard aan”, zo laat het COA weten. Wat de nationaliteit en geslacht van de baby is en hoe die in Ter Apel terechtkwam, wil het COA niet zeggen. Afgelopen nacht is nog vergeefs hulp verleend aan het slachtoffer.

„Onder bewoners en medewerkers heersen gevoelens van verdriet en onmacht”, aldus het COA. „Aan hen wordt passende ondersteuning aangeboden.” Staatssecretaris Eric van der Burg laat weten ’diep geschokt’ te zijn ’door deze verschrikkelijke gebeurtenis’. „De familie en het personeel wens ik heel veel sterkte.”

Dat de omstandigheden in aanmeldcentrum te wensen overlaat, is bekend. En dat geldt niet alleen voor de praktijk van asielzoekers die buiten slapen. In het aanmeldcentrum zijn de omstandigheden er amper beter op, zo merkte de kinderombudsvrouw in april al op. De kinderen worden ’mentaal verwaarloosd’ en lopen in het aanmeldcentrum meer trauma's op. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR oordeelde dat Ter Apel met de omstandigheden door een humanitaire ondergrens’ was gezakt. Artsen zonder Grenzen, de medische noodhulporganisatie die normaal alleen in het buitenland werkt, overweegt neer te strijken in Ter Apel.

Inspecties doen onderzoek naar dood baby in noodopvang Ter Apel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoeken de dood van de baby van drie maanden in de sporthal bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. De inspecties onderzoeken alle aspecten die mogelijk een rol gespeeld kunnen hebben bij het overlijden, meldt de IGJ.

Daarbij wordt onder meer bekeken hoe het zit met de beschikbare zorg en de leefomstandigheden rond het aanmeldcentrum en in de sporthal. Verder wordt gekeken of er een medische oorzaak is en of er eerder zorg is verleend.