71383
Binnenland

'Cruciale rol ambassadeur bij bescherming familie’

Nederlandse link in zaak Kim Jong-nam

Kim Jong-nam

Kim Jong-nam

SEOUL - Lody Embrechts, de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea, heeft een cruciale rol gespeeld in de bescherming van de familie van Kim Jong-nam, de vorige maand op het vliegveld van Maleisië’s hoofdstad Kuala Lumpur vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Kim Jong-nam

Kim Jong-nam

Dat claimt een geheime groep die zich ‘Cheollima Civil Defence’ noemt - en momenteel de familie zou hebben ondergebracht op een geheime locatie - in een statement, waarin de Nederlandse overheid, en in het bijzonder Embrechts, worden bedankt. Uit het Maleisische moordonderzoek zou blijken dat Pyongyang achter de liquidatie zit, en voor de veiligheid van zijn gezinsleden werd gevreesd.

De Nederlander, die in het verleden ook ambassadeur in Maleisië was en naast Zuid-Korea ook ons land in Noord-Korea vertegenwoordigt, zou hulp hebben gekregen vanuit China, Amerika en een vierde, onbekend land. Waar de familie van Kim woont is onduidelijk. Eerder waren er berichten dat ze in Peking en Macau zouden leven.

,,We bedanken ambassadeur Embrechts voor zijn snelle en sterke reactie op ons plotselinge verzoek om assistentie. Embrechts is een aanwinst voor de Nederlandse bevolking en zijn lange, principiële houding als het gaat om mensenrechten”, aldus Cheollima.

De groep heeft ook een video vrijgegeven waarop de zoon van Kim Jong-nam te zien zou zijn. Kim Han-sol geeft aan dat zijn vader is vermoord en laat zijn paspoort zien, dat uit veiligheidsoverwegingen onzichtbaar is gemaakt. Hij geeft aan bij zijn moeder en zus te zijn. ,,We hopen dat onze situatie snel verbetert”, vertelt hij.

Of de video authentiek is is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wie er achter Cheollima zitten en wat er van hun beweringen klopt.