Nieuws/Buitenland
714222788
Buitenland

Politie Hongkong vraagt om avondklok

HONGKONG -

De politie in Hongkong heeft de regering gevraagd een avondklok in te stellen. Aanleiding zijn de gewelddadige, massale protesten en de confrontaties met de politie, die donderdag verder gingen.

Demonstranten gooiden brandbommen naar de politie. Ze zijn woedend dat een tiener deze week werd neergeschoten door de politie. In diverse districten van de stadstaat werden wegen geblokkeerd en barricades in brand gestoken. De activisten demonstreren voor mensenrechten en democratie en tegen toenemende overheersing door China.

De 18-jarige neergeschoten activist is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld vanwege relschoppen en aanvallen van de politie. Hij ligt in het ziekenhuis, maar zal naar verwachting herstellen.

De politie in Hongkong blijkt vlak voor de rellen op 1 oktober de interne richtlijnen voor het gebruik van geweld te hebben versoepeld. Hierdoor kregen de politiemensen meer bevoegdheden in hun omgang met demonstranten. Dat blijkt uit documenten die persbureau Reuters heeft ingezien. Onder andere zou de regel dat politiemensen verantwoording moeten afleggen voor hun acties, zijn geschrapt.