Nieuws/Binnenland
71469
Binnenland

Boete voor schuld aan dood drie werknemers

DEN BOSCH - Een afvalverwerkingsbedrijf uit het Brabantse Sterksel krijgt wegens de schuld aan de dood van drie werknemers een boete van 130.000 euro opgelegd, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk.

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde het bedrijf woensdag in hoger beroep omdat de veiligheid binnen het bedrijf ernstig tekortschoot.

Lees ook: Drie doden bij bedrijfsongeval Sterksel

Het bedrijfsongeluk gebeurde op 4 oktober 2010, toen een werknemer in een container van een mobiele waterzuiveringsinstallatie van het bedrijf terechtkwam. Twee collega’s deden een vergeefse reddingspoging, maar ook zij raakten bedwelmd door het inademen van zwavelwaterstofgas. De mannen (43, 43 en 52 jaar) overleden aan de gevolgen.

Het hof zegt weinig anders te kunnen doen dan een boete op te leggen, omdat de verdachte een bedrijf is. Die straf staat volgens het hof „in geen enkele verhouding tot de gevolgen van de nalatigheid van het bedrijf.”

Eerder legde de rechtbank Oost-Brabant een boete van 150.000 euro (waarvan 50.000 voorwaardelijk) én voorwaardelijke stillegging van het bedrijf van drie maanden.