71485
Binnenland

Man opgepakt voor diefstal rechtbankdocumenten

Enkele van de bij De Telegraaf afgeleverde documenten.

Enkele van de bij De Telegraaf afgeleverde documenten.

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie verdenkt een 37-jarige Almeerder van het stelen van vertrouwelijke documenten uit de rechtbank aan de Parnassusweg. Hij is vandaag aangehouden en wordt momenteel verhoord. De arrestatie had plaats in Mijdrecht.

Enkele van de bij De Telegraaf afgeleverde documenten.

Enkele van de bij De Telegraaf afgeleverde documenten.

Bij het ontmantelen van de verschillende torens van de Amsterdamse rechtbank stuitten werklui begin februari op duizenden pagina’s met zeer gevoelige informatie. Een betrokken bouwvakker was zo geschokt door de vondst van rondslingerende, geheime dossiers, dat hij naar De Telegraaf reed en het metersdikke dossier afleverde. „Bij het zien van de papieren schoot door mijn hoofd ’dit is niet goed’. Het kan niet zo zijn, dat wij deze stukken vinden. Dit moet aan de kaak worden gesteld.”

De redactie van De Telegraaf nam de papieren aan, omdat het maatschappelijk belang geschaad leek. Uit onderzoek bleek het om zeer gevoelige informatie te gaan: politiespeurwerk naar verdachten, vertrouwelijke rapporten van de raadkamer, gesprekken met getuigen, bindende adviezen van de kinderbescherming over minderjarige criminelen en reclasseringsrapporten waren als oud vuil achtergelaten.

ZIE OOK: Rechtbank Amsterdam doet aangifte van diefstal

De rechtbank ontkende dat de documenten gevonden waren in het oude, te slopen gebouw van de rechtbank. Ze zouden zijn gestolen uit een afgesloten container, die niet voor publiek toegankelijk is.

De Telegraaf heeft de papieren direct na het onderzoek teruggegeven aan de rechtbank.