Nieuws/Buitenland
714994018
Buitenland

Noord-Korea zinspeelt op hervatten kernwapentesten

PYONGYANG - Noord-Korea dreigt met het verstevigen van zijn verdediging tegen de Verenigde Staten en mogelijk ook met het hervatten van het testen van nucleaire wapens. Het land vindt volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA dat de VS zich dreigend opstellen „ondanks onze inzet om spanningen te kalmeren.”

De regering van leider Kim Jong Un zegt nu de maatregelen te heroverwegen die bedoeld waren om vertrouwen te wekken. KCNA meldt dat het land overweegt „activiteiten te hervatten die tijdelijk waren stilgelegd.” Mogelijk is dit een verwijzing naar het testen van kernbommen en intercontinentale raketten. Deze projecten werden opgeschort toen Pyongyang diplomatieke gesprekken voerde met Washington toen Donald Trump president was.

De aankondiging komt nadat Noord-Korea maandag de vierde rakettest van 2022 had uitgevoerd. Het ging om korteafstandsraketten die 380 kilometer ver kwamen en 42 kilometer hoog. Volgens het regime in Pyongyang ging het om hypersonische raketten die „hun exacte doelwit” in zee hebben geraakt.

De VS vroegen na deze test om een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om de druk op Noord-Korea vanwege de „destabiliserende acties” op te voeren.