Nieuws/Buitenland
716765548
Buitenland

Aanhanger Bolsonaro vermoordt Lula-supporter

BRASILIA - Een aanhanger van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een fan van diens linkse rivaal Lula da Silva gedood. Dat gebeurde volgens de politie in een politieke ruzie over een landelijk gebied in Brazilië, aldus de politie.

De 24-jarige dader zou het 42-jarige slachtoffer na de verhitte discussie in een boerderij in Confresa in de centraal gelegen staat Mato Grosso volgens de politie hebben gedood na hem een mes te hebben afgepakt.

Het incident komt op het moment dat Brazilië een gepolariseerde verkiezingscampagne doormaakt in aanloop naar de verkiezingen van 2 oktober. Voormalig president Lula ligt in de peilingen voor op Bolsonaro, die door sommigen de Braziliaanse Trump is genoemd. Beiden dragen op bijeenkomsten kogelwerende vesten en vermijden doorgaans nauw contact met aanhangers.

Lula denkt niet te winnen in eerste ronde presidentsverkiezingen

De Braziliaanse presidentskandidaat Luiz Inácio Lula da Silva denkt niet dat hij gelijk in de eerste ronde van de verkiezingen zal winnen. Recente peilingen laten zien dat Lula’s voorsprong op de huidige president Jair Bolsonaro iets terugloopt.

„Iedere kandidaat denkt te kunnen winnen in de eerste ronde. Ik heb nooit dat geluk gehad, maar ik waardeer twee rondes”, zei Lula tegen journalisten in Rio de Janeiro. Hij zei erbij een tweede ronde op prijs te stellen omdat het de kans biedt tot een „tête-à-tête debat.”

„Als er een tweede ronde komt zullen we winnen en ik zal tot middernacht op 1 oktober eraan werken kiezers te overtuigen.”

De eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen wordt op 2 oktober gehouden. Als geen van de kandidaten die dag meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, wordt er op 30 oktober een tweede ronde gehouden tussen de twee kandidaten die tijdens de eerste ronde de meeste stemmen kregen.