Nieuws/Buitenland
717114277
Buitenland

Noodtoestand in hoofdstad Chili om protesten

SANTIAGO - De Chileense president Sebastián Piñera heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de hoofdstad Santiago. Daar gingen veel mensen vrijdag de straat op om te protesteren tegen tariefsverhogingen in het openbaar vervoer. Zo'n zestien bussen gingen in vlammen op, winkels werden geplunderd en een tiental metrostations, het hoofdkantoor van het energiebedrijf en een bankfiliaal werden in brand gestoken.

Piñera hield in de nachtelijke uren een toespraak op televisie, waarin hij de noodtoestand uitriep. Hij zei dat hij een speciale wetgeving in het leven roept om de degenen die verantwoordelijk zijn voor de schade te berechten. Ook zei hij de dialoog te willen aangaan met de mensen die hardst zijn getroffen door de prijsstijgingen.

De noodtoestand geldt in eerste instantie voor vijftien dagen en beperkt de vrijheid van verkeer en vergadering. Als gevolg van de noodsituatie heeft de nationale voetbalbond dit weekend de wedstrijden opgeschort. Het leger zal gaan patrouilleren in de probleemgebieden in de stad met 7 miljoen inwoners. Vooralsnog is er geen avondklok ingesteld.

Chili is een van de rijkste landen in Latijns-Amerika, al kent het land ook een grote ongelijkheid tussen arm en rijk. De kosten van levensonderhoud staan hoog op de politieke agenda. De onrust begon toen de regering twee weken geleden de prijzen van het metrokaartje verhoogde van 800 naar 830 peso's, een stijging van omgerekend 4 eurocent. Daarop gingen scholieren en studenten de barricades op.

Vrijdag was de meest grimmige dag van de protesten. Vanwege het geweld zijn alle metrostations in de stad gesloten. Die blijven dit weekend dicht.