Nieuws

Hindernisrace Ninja warrior: apenkooien in het kwadraat

Op weg naar de rode knop

Door Bernice Breure

Over de Five Step, het eerste onderdeel van Ninja Warrior, struikelen al veel deelnemers.

Over de Five Step, het eerste onderdeel van Ninja Warrior, struikelen al veel deelnemers.

FOTO Thijs Rooimans

Nee, het zijn echt niet alleen de standaard ’opgepompte sporters’ die zich hebben aangemeld voor Ninja Warrior Nederland, het SBS6-programma rond de zwaarste hindernisbaan ter wereld. „Er zit ook een paaldanseres bij, en een groenteboer. En iemand die zijn spierballen dankt aan zijn werk in een dierentuin: die is zo sterk geworden van het scheppen van olifantenpoep”, vertellen presentatoren Dennis van der Geest en Kim-Lian van der Meij.

Over de Five Step, het eerste onderdeel van Ninja Warrior, struikelen al veel deelnemers.

Over de Five Step, het eerste onderdeel van Ninja Warrior, struikelen al veel deelnemers.

FOTO Thijs Rooimans

Op het eerste gezicht ziet de opstelling in de oude werkloods in Utrecht, waar 250 landgenoten de uitdaging aangaan, eruit als een uitbreid parcours voor apenkooien voor volwassenen. Maar vergis je niet: tot nu toe hebben slechts tien mensen wereldwijd de hindernisbaan volledig weten af te leggen. Terwijl het van origine Japanse programma inmiddels in 165 landen een eigen versie kent. Of een Nederlander erin slaagt nummer elf te worden is vanaf vanavond te zien in de poldereditie waarbij Jack van Gelder het commentaar verzorgt.

Alleen al over het eerste onderdeel, de Five Step, struikelen veel deelnemers. Het ploegje testpiloten dat met het parcours meereist doet sommige onderdelen ook voor de fotografen maar één keer voor; dat geeft de zwaarte van uitdagingen als de Salmon Ladder al aan. Daarbij blijkt de zwaartekracht je grootste vijand. En wie het ver schopt, wacht uiteindelijk het finalespektakel: de Mount Midoriyama waarbij de kandidaat met zijn of haar verzuurde lijf ’nog even’ 25 meter moet touwklimmen. Wie hier boven op de rode knop weet te drukken, wint als nieuwe ’ninja warrior’ 25.000 euro.

Op deze derde opnamedag is al een deelnemer met zijn voet in een net blijven haken en is een ander ’head first’ in een waterbak beland en nu een hechting in zijn hoofd rijker. Niet voor niks staat hier continu een eerstehulppost klaar en buiten een ambulance stand-by. „Er worden echt wat smakkerds gemaakt”, vertelt Van der Geest die al eerder van deze sportieve martelgang had gehoord. „Sommige jongens uit mijn sportschool trainden voor vergelijkbare obstakels.” Aan Kim-Lian van der Meij was dit fenomeen voorbij gegaan. „Toen ik werd benaderd ben ik meteen de filmpjes op internet gaan kijken. En het ging pas echt voor me leven toen ik de deelnemers leerde kennen.”

De vergelijking met een spelprogramma als Wipeout gaat mank. Dat was om te lachen, dit is om te bewonderen, zo wordt gesteld. Deelname is voor de kandidaten een uiterst serieuze zaak. Van der Geest: „Sommigen hebben hun zolder verbouwd om zich op dit programma voor te bereiden.” De ideale kandidaat? „Je hebt kracht nodig, behendigheid en lenigheid. Je moet een allround sporter zijn, maar dat betekent niet dat dit alleen is weggelegd voor mensen die hun hele leven al uren per dag trainen. Je kunt hier bij wijze van spreken zomaar je buurvrouw tegenkomen die zonder dat je het wist drie keer per week zich in het bos aan het optrekken is om hier het resultaat te laten zien.”

Van der Meij: „Of neem dat studentje van achttien waar je geen spiertje bij ziet en waarvan je verwacht dat hij de hele dag zit te gamen. Dit is meer dan een combinatie van sport en show, er doen ook mensen mee die iets willen bewijzen: ze zijn gepest vroeger, gehandicapt of al wat ouder. Hier op de baan maakt dat allemaal niet meer uit”, zegt de presentatrice die na de opnamen ook zelf op het parcours haar eigen grenzen wil verkennen.

Van der Geest kijkt eveneens verlekkerd naar de obstakels. „Ik zie er zeker een aantal die ik misschien wel kan hebben”, zegt de voormalig judoka. „Maar het probleem is dat je ze achter elkaar moet doen.” Lacht: „En ik zie er een paar die ondersteboven uitgevoerd moeten worden: daarbij zal ik mijn gewicht zeker niet mee hebben.”