Nieuws/Buitenland
71793196
Buitenland

OORLOG IN OEKRAÏNE

Rusland: in principe akkoord met verlenging graandeal

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

MOSKOU - Rusland heeft zich op de G20-top uitgesproken voor een verlenging van de graandeal met Oekraïne, op de voorwaarde dat er leveringen naar armere landen gaan en daar controle op is. Dat heeft de Russische minister van Financiën Anton Siluanov gezegd, bericht het Russische staatspersbureau TASS.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

Van een officiële verlenging is nog geen sprake. De deal loopt eind deze week af. Rusland en Oekraïne kwamen afgelopen juli tot een een akkoord over de Oekraïense graanexport, met hulp van Turkije en de Verenigde Naties. De deal zorgde ervoor dat de transporten via de Zwarte Zee weer op gang kwamen, nadat die door de Russische invasie in Oekraïne tot stilstand waren gekomen.

Moskou klaagt al maanden dat internationale sancties tegen Rusland de uitvoering van de deal onmogelijk maken. Russische schepen die graan en kunstmest vervoeren vallen niet onder de sancties, maar zouden toch worden getroffen. De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei dinsdag op de G20-top garanties te hebben gekregen dat obstakels voor de Russische graanexport worden weggenomen.

OORLOG IN OEKRAÏNELees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover