Nieuws/Binnenland
719476499
Binnenland

Bombrief gaat af bij ING Amsterdam, Oudenbosch is loos alarm

Hulpdiensten bij de ING aan de Bijlmerdreef.

Hulpdiensten bij de ING aan de Bijlmerdreef.

Amsterdam - In een hoofdkantoor van de ING-groep aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost is donderdagochtend een bombrief ontploft. Een medewerker van de bank opende het poststuk waarna de explosie plaatsvond. Ook in het Brabantse Oudenbosch werd omstreeks 12.30 uur een verdacht pakket aangetroffen waar volgens de postbezorger rook uitkwam. Die bleek uiteindelijk een rokende fles voor koelsystemen te bevatten waardoor er dus sprake was van loos alarm.

Hulpdiensten bij de ING aan de Bijlmerdreef.

Hulpdiensten bij de ING aan de Bijlmerdreef.

In Amsterdam vond een kleine ontploffing plaats. Er raakte niemand gewond maar de schrik was enorm, zegt een woordvoerster van ING. Hulpdiensten rukten met groot materieel uit. en medewerker die de brief opende, heeft rook ingeademd en is ter plekke nagekeken door ambulancemedewerkers.

De politie heeft de zaak in onderzoek en kijkt of er verband is met eerdere bombrieven. Deze leek in elk geval op de andere exemplaren.

Het verdachte pakket in Brabant bleek een koelsysteem te bevatten.

Het verdachte pakket in Brabant bleek een koelsysteem te bevatten.

De Brabantse bezorger trof in zijn auto een pakketje aan waar rook uitkwam. Hij gooide het op de Bosschendijk in Oudenbosch (Noord-Brabant) uit het voertuig. De weg werd daar afgezet voor onderzoek, maar is inmiddels weer vrij. De politie concludeerde dat er een fles in het pakket zat. Die fles wordt gebruikt in bijvoorbeeld koelsystemen en is vermoedelijk gaan roken.

Volgens de woordvoerster is ING al sinds de eerste serie dreigbrieven, eind december/begin januari, al extra alert.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Banken stelt dat ook andere bedrijven hinder ondervinden aan de bombrieven en dat banken dus niet de enige partijen zijn die hiermee te maken hebben. Hij geeft aan dat het voor „bedrijven in het algemeen” belangrijk is om alert te zijn.

Na pauze nieuwe reeks bombrieven

Nadat in januari een aantal bombrieven naar bedrijven door het hele land zijn gestuurd, bleef het enige tijd stil. Woensdag doken weer bombrieven op die ontploften in het Amsterdamse postsorteercentrum van ABN AMRO en in Kerkrade bij het postsorteerbedrijf van Ricoh. De verzender eiste een niet onthuld bedrag in bitcoins. De afperser dreigde meer brieven te versturen als er niet werd betaald.

Begin januari werden zeven bombrieven verstuurd naar bedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. De brieven met explosieven kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een tankstation in de hoofdstad, een postsorteercentrum in Rotterdam en een makelaarskantoor in Utrecht. De laatste van die reeks werd op 10 januari aangetroffen in een postsorteercentrum in Amsterdam. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde afzender gaat en doet nog steeds onderzoek.

Zo ziet de bombrief eruit, aldus de politie.

Zo ziet de bombrief eruit, aldus de politie.

Waarschuwing: zo ziet de brief eruit

De politie heeft gewaarschuwd voor de brieven en een beschrijving en een foto van een van de enveloppen gepubliceerd. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemde de ontploffende poststukken woensdag zorgelijk. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie in de gaten.

Onze verslaggever Mick van Wely volgt de zaak, hieronder zijn tweets: