Nieuws/Binnenland
71958
Binnenland

Premier Orban streeft naar een ’etnisch rein’ land

’Guantanamo in Hongarije‘

Hongarije zette afgelopen zomer honderden gevangeniscontainers langs de grens met Servië waarin nu vluchtelingen worden opgesloten.

Hongarije zette afgelopen zomer honderden gevangeniscontainers langs de grens met Servië waarin nu vluchtelingen worden opgesloten.

BOEDAPEST - ,,Hongarije gaat steeds heftiger met de vluchtelingen om”, zucht vrijwilliger Dániel Szátmary. ,,Nu hebben we ook een soort Guantánamo hier”, en verwijst naar de geïmproviseerde gevangeniscellen die internationaal voor bergen met kritiek zorgen. Want de nationalistische Hongaarse regering van premier Orbán zet vluchtelingen voor onbeperkte tijd vast.

Hongarije zette afgelopen zomer honderden gevangeniscontainers langs de grens met Servië waarin nu vluchtelingen worden opgesloten.

Hongarije zette afgelopen zomer honderden gevangeniscontainers langs de grens met Servië waarin nu vluchtelingen worden opgesloten.

Tientallen blauw geverfde containers staan klaar, midden op de grensovergang Röszke met Servië. De meesten hebben geen ramen, degenen met een venster beschikken over dikke tralies. Boven de bouwkeetachtige constructies hangen vlijmscherpe rollen prikkeldraad, over de gehele grens met de Balkan-buurlanden.

Gelukszoekers worden er geïnterneerd, maar ook veel verdrevenen uit oorlogsgebieden in Syrië, Irak en Afghanistan. Mannen, vrouwen en kinderen die soms onvoorstelbaar leed hebben meegemaakt, en vaak getraumatiseerd zijn.

Artsen zonder Grenzen stelt dat vluchtelingen er ook worden geschopt en geslagen. Hun verwondingen wijzen op beten van politieherdershonden. Sommige vluchtelingen moesten zich bij temperaturen onder nul uitkleden en werden met water overgoten. Artsen Zonder Grenzen is inmiddels door Boedapest, met een antisemitische leugen, als joodse organisatie gebrandmerkt.

Hongaarse critici spreken zelfs van concentratiekampen passend bij het volgens velen racistische beleid van premier Orban, die deze week voor een „etnisch rein Hongarije” pleitte, een term berucht uit de nazi-tijd.

Voor Orbán zijn vluchtelingen terroristen, hij spreekt van een Trojaans paard en een mosliminvasie. Hier, bij de grensovergang Röszke, passeerden in 2015 vele tienduizenden vluchtelingen de grens op weg naar Noord-Europa. Orban sloot de grens met soldaten en schijnwerpers, politieagenten en prikkeldraad dat onder stroom staat.

Bij die grens is nu, nadat Hongarije in 1989 als eerste het IJzeren Gordijn doorknipte, een nieuw, hermetisch gesloten IJzeren Gordijn verrezen.

Met dubbele hekwerken, camera’s, hectares fris aangeharkte grond waarop sporen zichtbaar blijven, bewegingsmelders en continue patrouillerende politiewagens.

Bij Röszke is het nu rustig. ,,Hongarije laat nog maximaal vijf man per dag binnen om asiel aan te vragen”, zegt de 31-jarige Szátmary. Daarom gaan velen van hen illegaal de grens over met smokkelaars, zoals de welbespraakte Edris Yousufzai (20) uit Kabul. ,,We knippen ’s nachts gaten in het hek en lopen dan door de velden verder. Helaas werd ik gepakt.”

Hongarije zette de door de Taliban bedreigde jongeman over naar de andere kant van het prikkeldraadhek, richting Servië. Eigenlijk illegaal, volgens de internationale Conventie van Genève en de Europese vluchtelingenregels, maar de eerste paar meters achter het prikkeldraad zijn nog steeds Hongaars grondgebied.

Szátmary: ,,Midden in de winter, bij twintig graden onder nul, werden de asielzoekers hier van schoenen, mutsen en mobiele telefoons beroofd en uitgezet.”

Dat alle vluchtelingen ongeacht hun status gevangen gezet worden, is ontoelaatbaar, vinden organisaties als Human Right Watch, Artsen zonder Grenzen en de Verenigde Naties. Voorheen konden ze ongeveer een maand, in geblindeerde ruimten, zonder rechten, bewegingsvrijheid of een advocaat worden vastgehouden. Nu wordt de hechtenis onbeperkt.

Vele vluchtelingen berichten van mishandelingen. ,,Toen ik de grens met mijn twee dochters passeerde sprong het paard van een agent op mijn been, dat brak”, vertelt Ahmed uit Bagdad.

,,Maar de meeste asielzoekers durven over het politiegeweld niet te spreken“, aldus Szátmary. ,,Ze vrezen repressailles of dat hun asielstatus in gevaar komt.”