Nieuws/Binnenland
71985
Binnenland

’Nederlandse ambassadeur hielp gezin Kim Jong-nam vluchten’

Spil in Korea-thriller?

Kim Jong-nam, in februari gefotografeerd op een station in Seoul.

Kim Jong-nam, in februari gefotografeerd op een station in Seoul.

Seoul - Welk gevaar loopt Lody Embrechts, nu de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea is ’ontmaskerd’ als brein achter een geheime operatie om de familie van de vermoorde Kim Jong-nam naar een veilige plek te brengen?

Kim Jong-nam, in februari gefotografeerd op een station in Seoul.

Kim Jong-nam, in februari gefotografeerd op een station in Seoul.

Drie familieleden van de vorige maand in Maleisië vermoorde Noord-Koreaan zouden met hulp van Embrechts zijn ondergedoken in een onbekend land. Cheollima Civil Defense (CCD), een mysterieuze burgerverdedigingsgroep, bedankte ’onze man in Seoel’ gisteren middels een videoboodschap op internet. Ook zou de zoon van King Jong-nam zijn te zien, Kim Han-sol.

De halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un werd vorige maand op het vliegveld van Kuala Lumpur vermoord met zenuwgas. Embrechts zou daarna geholpen hebben bij het zoeken naar een veilig onderkomen voor zijn zoon, moeder en zus.

„We danken hem voor zijn snelle reactie op ons plotselinge verzoek om hulp. Embrechts is een aanwinst voor het Nederlandse volk, en voor de principiële houding van het land als het gaat om mensenrechten”, staat in de verklaring van Cheollima, waarbij die naam verwijst naar Pegasus, een mythisch gevleugeld paard.

De consequenties voor onze ambassadeur – die Nederland ook in Noord-Korea vertegenwoordigt – kunnen groot zijn. Embrechts komt geregeld in Pyongyang, maar zijn rol is volledig uitgespeeld als dictator Kim Jong-un kennis heeft genomen van de video. En die kans is zeker groot.

Embrechts sprak in een interview met Omroep Brabant vorig jaar al over het contrast tussen de beide Korea’s. „In het rijke Zuid-Korea praat ik met multinationals als Samsung over investeringen in Nederland. In het arme Noord-Korea staan zaken als mensenrechten of nucleaire dreiging op de agenda.”

De ambassadeur, sinds 2014 in Seoul en met een Koreaanse getrouwd, wilde gisteren niet reageren. Buitenlandse Zaken wil zelfs niet bevestigen dat Embrechts nog op zijn post zit. „We kunnen op de berichten geen commentaar op geven”, aldus een woordvoerder.