Nieuws/Binnenland
71991
Binnenland

Gesprek van de dag donderdag 9 maart

’Grootste comeback in de voetbalhistorie’

FC Barcelona wordt nog geen 12 uur na de historische comeback in de Champions League tegen Paris Saint-Germain in alle landen bedolven onder de superlatieven Verder: Enorme ravage bij plofkraak in Uithoorn, alarm om gesmokkelde mobieltje in de bajes en de korte coupe is helemaal terug. Dat en meer lees je in het Gesprek van de Dag.

Wat heb je vannacht gemist?

Een bizarre voetbalshow gisteravond in Barcelona.

Een bizarre voetbalshow gisteravond in Barcelona.

 • FC Barcelona maakte het onmogelijke waar, gisteravond tegen Paris Saint-Germain. In de 88ste minuut maakte Neymar de 4-1 vanuit een fraaie vrije trap, maar er waren nog eens twee goals nodig om de kwartfinale te bereiken. Een bizarres slotfase volgde. Bekijk hier de beelden.
 • Bij een plofkraak in Uithoorn is in de nacht van woensdag op donderdag de gevel van het pand voor een groot deel weggeblazen. De explosie gebeurde in winkelcentrum Zijdelwaard. Lees meer.
 • De FBI en de CIA starten een onderzoek naar de bron van de gelekte documenten over de afluisterpraktijken van de CIA. Het onderzoek moet zich richten op de vraag hoe de documenten in het bezit zijn gekomen van WikiLeaks. Lees meer.
 • Twee zelfmoordterroristen hebben in een dorp bij de Iraakse stad Tikrit een bloedbad aangericht tijdens een huwelijksfeest. Zeker 23 feestgangers kwamen om. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

Piepkleine telefoontjes.

Piepkleine telefoontjes.

 • Opnieuw staat het gevangeniswezen in zijn hemd na de vondst van een groot aantal mobiele telefoons in cellen. In bajes De Geerhorst in Sittard werden veertien gsm’s aangetroffen bij een zoekactie. Een gedetineerde die betrouwbaar genoeg werd geacht om ’code groen’ te krijgen, kon waarschijnlijk de telefoons naar binnen smokkelen. Lees meer.
 • De Nederlandse tak van president Erdogans AK-partij (AKP) zet alle zeilen bij om zaterdag toch de omstreden campagnebijeenkomst van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken door te laten gaan. Nu wordt gekeken naar een locatie buiten Rotterdam. Lees meer.
 • Het is goed mogelijk dat de omgekomen Nederlandse snowboarders in slecht zicht door domme pech de verkeerde afslag hebben genomen. Ze zijn waarschijnlijk verdwaald en zijn toen ongewild in een levensgevaarlijk lawinegebied buiten de pistes terechtgekomen. Lees meer.
 • AkzoNobel heeft een ongevraagd overnamevoorstel met een totale waarde van bijna 21 miljard euro van het Amerikaanse PPG Industries afgewezen. Dat meldde het verf- en chemieconcern donderdagochtend, nadat de interesse van PPG woensdagavond was uitgelekt. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 • Het korte koppie is helemaal terug! Haarstilist Patrick Verhoef keek verheugd naar de Oscaruitreiking waar Kristen Steward, Katy Perry en Scarlett Johansson met hele korte kapsels op de rode loper verschenen. „Prachtig. Het straalt kracht uit.” Lees meer.
 • Vier ton. Dat is wat de hoorn van de afgeslachte neushoorn Vince oplevert op de zwarte markt. Daarmee werd Vince slachtoffer van een snelle en lucratieve moord. Lees meer.
 • Al bijna twee maanden is Angela Merkel (62) niet meer samen gezien met haar tweede echtgenoot Joachim Sauer (67). Van het ooit zo gelukkige stel is dan ook nog maar bar weinig over. Volgens Duitse media is het wachten op het moment dat de scheiding officieel wordt gemaakt. Lees meer.
 • In het Duitse Herne hebben de autoriteiten een oproep gedaan kinderen niet op straat of in speeltuinen te laten spelen. De plaats ten noordwesten van Dortmund is in de greep van een brute kindermoord, nadat maandagavond een negenjarige jongen in een kelder werd doodgestoken door een tien jaar oudere buurjongen. Lees meer.
 • Met de uiteindelijke vaststelling dat hitzanger George Michael met kerst overleed aan de gevolgen van hart- en leverfalen, kwam een einde aan een van de meest curieuze medische onderzoeken van de laatste tijd. Maar toch blijven er vragen. Waarom sliep zijn geliefde Fadi Fawaz bijvoorbeeld die avond in zijn Auto? Lees meer.

Wat kan je vandaag volgen?

 • Ajax neemt het vanavond in de Europa League op tegen FC Kopenhagen. Het luchtalarm loeit voor de Amsterdammers, want het Deense elftal is gemiddeld 6 centimeter langer en 6,7 kilo zwaarder dan de ploeg van Peter Bosz. Lees meer.
 • De rechtbank in Brugge buigt zich vanaf vandaag over de zogenoemde kasteelmoord. Vier verdachten, onder wie twee Nederlanders, staan terecht voor de moord op Stijn Saelens. De Belgische kasteelheer werd in januari 2012 doodgeschoten in het West-Vlaamse Wingene. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 • Je wilt digitaal onder de radar blijven, maar niet in een grot wonen. In een tijdperk waarin de CIA zelfs televisies kan hacken om ongemerkt in huiskamers te kijken, is het knap lastig om anoniem en onbespied te blijven. Kun je je nog onttrekken aan trackers, cookies en camera’s? Lees hier hoe.
 • De wereldpers stort zich massaal op Nederland. Na de Brexit en de overwinning van Trump in de VS is Nederland het eerste EU-land waar de kiezer dit jaar naar de stembus gaat. Wat opvalt is dat naast de clichés van kaas, molens en klompen ons land nu toch vooral erg beroemd is vanwege Geert Wilders. Lees meer.
 • Kong is nog altijd king. Ruim tachtig jaar na zijn schermdebuut en een hele reeks remakes en vervolgfilms later, keert de legendarische monsteraap terug in de bioscoop. Met zo’n dertig strekkende meter is hij daarbij in Kong: Skull Island groter dan ooit. Formaat doet er wel degelijk toe, stelt regisseur Jordan Vogt-Roberts: „Kong moest ontzagwekkend zijn als een god.” Lees meer.
 • „Wat is dat toch, dat kennelijke onvermogen van sommige ouders om niet aan hun eigen belang te denken, maar het welzijn van kinderen centraal te stellen?” vraagt John van den Heuvel zich af in zijn column. Toch is hij ervan overtuigd dat het voor Insiya goed komt en dat er weer een moment komt dat ze met zowel haar vader als haar moeder contact heeft. Lees de column hier.