Nieuws/Buitenland
72012
Buitenland

Amerikaanse mariniers ingezet bij strijd om Raqqa

De mariniers hebben beschikking over zware artillerie.

De mariniers hebben beschikking over zware artillerie.

RAQQA - De Verenigde Staten hebben grondtroepen ingezet in Syrië in de strijd om ’IS-hoofdstad’ Raqqa. De mariniers ondersteunen lokale troepen met artillerievuur.

De mariniers hebben beschikking over zware artillerie.

De mariniers hebben beschikking over zware artillerie.

In het gebied waren al honderden speciale Amerikaanse troepen actief om Syrische strijders te adviseren, maar nu worden dus ook meer conventionele eenheden ingezet. Volgens de Washington Post maakt de zet onderdeel uit van een nieuw plan van de regering Trump om Raqqa terug te veroveren. Daarbij wordt ook gedacht aan de inzet van meer speciale eenheden en aanvalshelikopters.

De mariniers waren al in de regio op schepen in de Perzische Golf.

De woordvoerder van de door de Verenigde Staten aangevoerde coalitie, de Amerikaanse luchtmachtkolonel John Dorrian, bevestigt de inzet. Er waren al vijfhonderd Amerikaanse militairen actief in Syrië. Daar zijn er volgens Dorrian nu „tijdelijk” vierhonderd bijgekomen, bestaande uit elite-infanteristen en een artillerie-eenheid van de mariniers. Hij benadrukt dat ze niet aan het front worden ingezet.

De Amerikanen werken samen met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en de Syrische Arabische Coalitie.

De SDF zijn de belangrijkste partner van de VS in de strijd tegen de groep Islamitische Staat in Syrië. Ze sneden deze week de belangrijkste wegverbinding af tussen Raqqa en Deir el-Zor, een ander bolwerk van IS. Dorrian zei dat de isolatie van Raqqa binnen enkele weken voltooid kan zijn. Daarna kan de aanval worden ingezet.

Volgens de woordvoerder van de Turkse president Erdogan is er deze week overleg geweest tussen Amerikaanse, Russische en Turkse militaire commandanten. Er is nog niet besloten door wie en hoe de aanval op Raqqa wordt uitgevoerd. „Ons plan is helder, maar de onderhandelingen zijn nog gaande”, zei woordvoerder Ibrahim Kalin.