Nieuws/Binnenland
720658550
Binnenland

Ruim 15 jaar cel voor ’Balie-Syriër’ voor terreurdeelname

De broers Alfatah en Abdelaziz A.

De broers Alfatah en Abdelaziz A.

’Balie-Syriër’ Aziz A. is maandag veroordeeld tot vijftien jaar en negen maanden cel. De rechter bestempelt hem daarmee als kopstuk van jihadistische beweging Jabhat al-Nusra in Syrië. Ook zijn broer zat in de top van die terroristische organisatie.

De broers Alfatah en Abdelaziz A.

De broers Alfatah en Abdelaziz A.

De Syrische asielzoeker Aziz al-H. dook in september 2017 op in het Amsterdamse debatcentrum De Balie, waar Syrische vluchtelingen hem herkenden als terroristenbaas. Op dat moment leefde Aziz in Amsterdam een hipsterbestaan vol vrouwen, festivals en verdovende middelen. Pas in 2018 werd hij opgepakt met een verdenking van terrorisme. Een jaar later kwam hij opnieuw in de schijnwerpers. Toen werd journaliste Ans Boersma Turkije uitgezet. Ze bleek een relatie te hebben gehad met Aziz en het vermoeden rees dat ze hem met valse papieren naar Nederland had geholpen.

Om vast te stellen of Aziz en zijn broer Fatah inderdaad topposities bekleedden in het gevreesde Nusra-front, was het tweetal langdurig afgeluisterd, thuis en in de auto. Harde bewijzen waren schaars, maar justitie vond wel aanwijzingen dat Aziz betrokken was bij bloedige aanslagen in Syrië, samen goed voor minstens 244 doden.

Getuigen schaars

De Balie-jihadi zelf spreekt in de afgeluisterde gesprekken over het afslachten van tegenstanders, over zijn contacten met de hoogste leiders van de jihadgroep, over kalasjnikovs en bomgordels en over de enorme budgetten waar het Nusra-front over beschikte. Getuigen die dat allemaal kunnen bevestigen, zijn schaars, of te bang om te praten. Getuigen die de gruweldaden met eigen ogen hebben gezien, zijn al helemaal niet te vinden. Het OM kan geen onderzoek doen in Syrië. Nederland heeft met dat land - een dictatuur- geen rechtsrelatie.

Toch was het Openbaar Ministerie zeker van zijn zaak en eiste 23 jaar celstraf. De rechtbank Rotterdam is daarin meegegaan en acht ook bewezen dat broer Fatah schuldig is: die moet elf jaar en negen maanden de cel in, meer nog dan de tien jaar die geëist was. Volgens de rechtbank ’profiteerde’ Fatah van de hoge positie van zijn broer. Fatah zwaaide de scepter over een gevangenis in Syrië, waar gevangenen werden gefolterd, vermoord en in de rivier gegooid.

Technofestival

In Nederland toonden de broers een heel ander gezicht. Fatah woonde in Bergeijk en runde een broodjeszaak in Eindhoven. Aziz liep festivals af. Uitgedost in een Hawaï-shirt en met een John Lennon-zonnebril poseerde hij op het zonovergoten Amsterdamse festival Loveland en hij dook ook op bij technofestival 909. Hij zocht mensen om bij een kop koffie zijn Nederlands mee te oefenen en een vriendin prees hem aan: „Hij koopt biertjes voor je als je met hem optrekt en met hem converseert. Hij is ongelofelijk grappig, slim en interessant.”

De officier verbaasde zich over het idee dat een Amsterdamse festivalhipster zo’n radicaal en gewelddadig verleden kan hebben. En hoe radicaal is hij nu nog? Niet meer, zou je denken als je zijn levenswijze bekijkt. Maar tegen een vriend liet Aziz zich duidelijk uit over wat hij van plan was. Aziz beweerde dat hij, zodra hij de Nederlandse nationaliteit had, binnen 24 uur ’op televisie’ zou zijn. Hij zwoer op Allah dat hij ’dingen zal laten zien die niemand van zijn leven heeft gezien’, hij zal ’hun kinderen en generaties grijze haren bezorgen’ en ’geen genade hebben met Europa’.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop