Nieuws/Binnenland
72160
Binnenland

OM legt de hand op schat aan misdaadgegevens

’Zicht op oplossing liquidaties’

ROTTERDAM - Diverse onderwereldmoorden kunnen mogelijk worden opgelost nu justitie toegang heeft gekregen tot 3,6 miljoen berichten van versleutelde telefoons van criminelen. Dat zegt Olivier Dutilh, chef van de Regionale Recherche Amsterdam. ,,Ik ben ervan overtuigd dat deze schat aan informatie een doorbraak kan betekenen bij meerdere Amsterdamse liquidatieonderzoeken.’’

Het gaat om informatie van zogenoemde ‘cryptophones’, aangepaste smartphones. Die zijn voorzien van encryptiesoftware. Het Pretty Good Privacy (PGP) systeem schermt die de inhoud van de berichten af. „Het wordt een gigantische, tijdrovende klus om alle gegevens te bekijken,” zegt Dutilh.

Lees meer over pgp’s: ’vooral geliefd bij criminelen’

De gegevens zijn afkomstig van computerservers in Canada die op 19 april 2016 zijn neergehaald en gekopieerd op verzoek van het Openbaar Ministerie. De servers waren in gebruik bij het Nederlandse bedrijf Ennetcom, de grootste aanbieder van versleutelde communicatie aan criminelen in Nederland met ook verkooppunten in West-Europa en Zuid-Amerika.

Het bedrijf garandeerde zijn klanten anonieme communicatie. Justitie verdenkt bedrijf en de eigenaar van witwassen, omdat zij als criminele dienstverlener hebben geprofiteerd van een uitgebreide criminele klantenkring. De eigenaar is vorig jaar al aangehouden.

Lees hier meer over de actie bij Ennetcom

De gevonden gegevens hebben volgens het OM al bewijs opgeleverd voor tientallen strafrechtelijke onderzoeken naar liquidaties, gewapende overvallen, drugshandel, witwassen, pogingen tot moord en andere georganiseerde criminaliteit.

Provider Ennetcom kwam in het vizier van politie en OM na onderzoeken naar liquidaties.