Nieuws/Binnenland
721942858
Binnenland

Staatssecretaris Yesilgöz waarschuwt voor energienota

Kabinet: subsidiestop op houtige biomassa

Den Haag - Het stoken van houtige biomassa krijgt komend najaar geen nieuwe subsidies. Dat heeft het demissionaire kabinet besloten.

Met steun van coalitiepartijen D66 en CDA heeft de Tweede Kamer vlak voor de verkiezingen besloten dat het kabinet moet stoppen met het rondpompen van subsidies voor de omstreden houtstook, tot er een plan ligt om helemaal te stoppen met deze vorm van ’groene’ energie.

Dat zogeheten afbouwplan kan er voorlopig niet komen, want de Kamer heeft dit onderdeel weer controversieel verklaard. Dat betekent dat het kabinet op dit onderwerp geen nieuwe stappen kan zetten. Het afbouwpad had er al voor de kerst moeten zijn, maar door de coronacrisis en onenigheid binnen de coalitie lukte het toenmalig minister Eric Wiebes niet om het politiek gevoelige document voor de deadline op te leveren.

Achter de schermen is er de afgelopen maanden opnieuw flink gediscussieerd. Het kabinet wil het liefst nog even door met stoken. Dit heeft vooral te maken met onderzoeken van TNO en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Uit de studies blijkt dat biomassa tot 2030 nodig is om de klimaatdoelen te halen.

Binnen de coalitie willen vooral D66 en CU snel af van de houtstooksubsidie. De kersverse staatssecretaris Yesilgöz (Klimaat en Energie) heeft nu besloten om de wens van de Kamer uit te voeren. Ze wijst in een brief aan de Kamer nadrukkelijk op de rapporten van TNO en PBL.

De VVD-bewindsvrouw waarschuwt nu ook voor de kosten. Het stoken van deels uit het buitenland geïmporteerd hout is volgens haar een van de goedkoopste manieren om de klimaatboekhouding op te plussen, de alternatieven zijn prijziger.

„Uitfaseren eerder dan 2030 van houtige biogrondstoffen maakt de transitie naar verwachting duurder en verhoogt de energierekening”, stelt Yesilgöz. De gevolgen voor de energienota hebben te maken met het subsidiesysteem: consumenten en ondernemers vullen de pot via een speciale taks op elektriciteit en gas. Het kabinetsbesluit heeft geen gevolgen voor de al toegezegde subsidies.

Fenna Swart van het Comité Schone Lucht is nog niet tevreden: „Het kabinet geeft slechts morrend toe aan de massaal gesteunde oproep van de Tweede Kamer. Doorgaan met houtstook betekent meer kosten voor de burger die via de belasting ongewild meebetaald aan zijn eigen luchtvervuiling en vernietiging van bossen op mondiaal niveau.”

Swart denkt dat het kabinet met andere keuzes juist de kosten voor de burger omlaag kan krijgen: „Zonder subsidies voor houtstook komt er een riante pot geld vrij voor zaken zoals woningisolatie en innovatie. Dan kan de energierekening juist omlaag. ”