Nieuws/Binnenland
72287
Binnenland

OM: vrijlating Angels-baas moet van tafel

HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van de Haarlemse Hells Angels-president Lysander de R. in zijn geheel van tafel moet, nu tijdens zijn gevangenschap nieuwe verdenkingen tegen hem zijn gerezen. Dit bleek donderdag tijdens een zitting bij de rechtbank in Haarlem.

De R. (35) werd eind april vorig jaar veroordeeld tot dertig maanden cel vanwege verboden wapenbezit en mishandeling. Afgelopen februari zou hij onder elektronisch toezicht naar huis hebben gemogen. Twee weken daarvoor werd hij in zijn cel echter aangehouden vanwege een reeks nieuwe verdenkingen. Dat gebeurde tijdens een grote actie waarbij het volledige Haarlemse chapter van de Hells Angels werd opgepakt.

Sindsdien zit De R. daarvoor formeel in voorlopige hechtenis en is het uitzitten van zijn oude straf - hij heeft nog 14,5 maanden te gaan, waarvan de eerste 4,5 maanden met enkelband zouden zijn geweest - automatisch opgeschort.

Zijn advocaat Remco Kint noemde de eist van het OM donderdag „overbodig en prematuur.” „Mijn cliënt zit vast op basis van nieuwe verdenkingen. Onlangs is zijn voorarrest met negentig dagen verlengd. Hij komt voorlopig niet vrij. Bovendien zijn de nieuwe verdenkingen vaag en nog allerminst bewezen.” Als de voorwaardelijke invrijheidstelling wordt geschrapt en zijn cliënt blijkt in de nieuwe zaak straks onschuldig, dan wordt zijn belang „onherstelbaar beschadigd”, aldus Kint. Hij vroeg de rechtbank de eis af te wijzen.

Het OM noemde de vordering gerechtvaardigd, omdat sprake is van „nieuwe, ernstige verdenkingen” tegen De R., die onder meer wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en bedreiging. De Angels-baas toonde zich zelf verontwaardigd over de gang van zaken. „Twee weken voor ik met mijn enkelbandje naar huis mag omdat ik het zo goed doe, word ik aangehouden voor een hele rits oude feiten. Waarom was dat toen allemaal nog niet bekend? Waarom nu?”

De rechtbank beslist op 23 maart.