Nieuws/Buitenland
72297392
Buitenland

Deel gebouw en steiger ingestort in Antwerpen: vijf mensen vermist, één dode

ANTWERPEN - In de Jos Smolderenstraat op het Nieuw Zuid in Antwerpen is vrijdagmiddag een basisschool in opbouw deels ingestort. Zeker één persoon is daarbij omgekomen en een twintigtal mensen raakte gewond. Het medisch rampenplan is afgekondigd. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en vragen de omgeving te vermijden.

Het lijkt het erop dat de bovenverdieping van de nieuwbouw deels naar beneden is gekomen. Ook een stelling naast het gebouw stortte in. Hoe dit precies heeft kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. De politie heeft onder meer het arbeidsauditoraat opgeroepen om ter plaatse te komen. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse en het medisch rampenplan is afgekondigd.

Éen slachtoffer overleden

De Antwerpse politie bevestigt dat één slachtoffer overleden is. Het slachtoffer ligt nog steeds onder het puin. Er zijn ook nog steeds vijf mensen vermist. Vier daarvan zijn Portugese werknemers van Goorden Bouw en Service. Dat bevestigde het bedrijf aan Het Nieuwsblad. De brandweer heeft contact met hen. Goorden Bouw en Service was gevels aan het plaatsen, de werknemers stonden op de stelling toen het gebouw instortte.

Zeker negen mensen zijn gewond geraakt. Acht van hen zijn zwaargewond, de negende liep lichte verwondingen op. Vermoedelijk gaat het vooral om arbeiders die in het gebouw aan het werken waren. Ze worden op het grasplein voor het gebouw verzorgd.

De brandweer kon reeds een aantal personen van onder het puin bevrijden, maar ook in het gebouw zijn nog enkele personen aanwezig. „De brandweer heeft contact met hen en probeert in het gebouw te raken, maar dat is een moeilijke klus. De stabiliteit van het gebouw is zo goed als nihil, dus we moeten de situatie heel voorzichtig benaderen”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns aan VRT NWS.

(Lees verder onder de tweet.)

De stad Antwerpen vraagt ook aan omwonenden van de instorting in de wijk Nieuw Zuid om ramen en deuren voorlopig gesloten te houden en binnen te blijven. „De hevige wind kan zorgen voor opwaaiend stof”, klinkt het. „De hulpdiensten monitoren de situatie in de omgeving.”

Het afhandelen van het incident zorgt ook voor veel verkeershinder in de omgeving. De hulpdiensten vragen om hen de ruimte te geven om hun werk te doen en de omgeving dus te vermijden.

(Lees verder onder de tweets.)

Het gebouw in kwestie betreft een nieuwbouw basisschool waar het stedelijk onderwijs en het gemeenschapsonderwijs GO! de krachten zouden bundelen. De nieuwe school, die op 1 september de deuren zou openen, zou onderwijs moeten aanbieden voor tweehonderd kleuters en driehonderd lagereschoolkinderen.

De school zou geen klassieke school worden: in de plaats van klaslokalen zou er gewerkt worden met grote studio’s, die indien nodig zouden onderverdeeld kunnen worden in verschillende kleinere ruimtes.

Michel van den Brande, gekend uit het programma The Sky is the Limit, meldt in een bericht op Facebook dat zijn firma stellingen had staan aan het bewuste gebouw. Er waren op het moment van de instorting wel geen arbeiders van hem aan het werk.

Burgemeester Bart De Wever heeft zijn medeleven al betuigt aan de slachtoffers.