Nieuws/Binnenland
72366
Binnenland

Marcel Peereboom Voller

Vakantie

Morgen hakken we de knoop door waar we onze zomervakantie gaan doorbrengen. Het eerste idee was Sicilië, maar daar zie ik van af. Het wemelt op Sicilië van de GroenLinksers. Als je dan toch de onvermijdelijke landgenoten moet tegenkomen in den vreemde, dan liever wat vrolijker gezelschap dan zij die zich bij elk uitje zorgen maken of hun voetstappen wel groen genoeg zijn. Ja, ik chargeer. Maar ik ben heus niet de enige die geen direct verband ziet tussen GroenLinks en gezelligheid.

Hoe ik dat weet van die GroenLinksers op Sicilië? Een vliegvakantiebedrijf – de naam wordt hier niet gratis vermeld, de advertentiegelden lopen toch al zo terug – vroeg zijn klanten naar hun politieke voorkeur en waar ze het liefst met vakantie gaan. En zo bleek dat GroenLinksers graag samendrommen op het Italiaanse eiland. Naar de reden kunnen we slechts gissen. Is het de lokale vegetarische aubergine-specialiteit, de Pasta alla Norma, die hen lokt? Is er een link tussen de milieumaffia en La Cosa Nostra in Palermo?

We zullen het ooit weten. Maar Sicilië wordt het dus niet.

De liberalen zitten op de Antillen. Logisch. Mooi weer. Met je kekke poloshirtje aan cocktails drinken in een strandbarretje. Salsa dansen onder de palmbomen met een lokale schone die haar billen voor je schudt: ja, liberalen houden van een feestje. En ze kunnen het betalen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn populair onder de VVD-stemmers. Addertjes onder het gras zijn echter de D66-adepten, die er ook graag vertoeven. Voor je het weet zit je vast aan een drammerige democraat die je doorzaagt over orgaandonatie, wat er zo goed is aan Europa en of je al levenseindeplannen hebt. Tja, die krijg je dan vanzelf.

Er gaat een streep door de Antillen.

In Bulgarije kan een blind paard geen schade doen, dus daar gaan jongeren naartoe voor hun zuipvakanties. Vreemd genoeg blijkt het ook het favoriete reisdoel van 50Plus-aanhangers, zegt de vliegvakantieboer. Dat wordt een schok voor de jonge bierkratstapelaars, als opa en oma straks hun tentje opslaan op de zuipcamping. Maar vergis je niet, een beetje 50Plusser drinkt die melkmuiltjes zonder problemen onder tafel. Het alcoholgebruik onder ouderen liegt er niet om. Daar zijn cijfers van.

Vakantielanden als Tunesië en Marokko zijn het populairst bij… PVV-stemmers. Wat? Hoe dan? Een kwart van de Wilders-aanhang wil daar graag heen. Maar als je vindt dat Marokkanen het grote probleem zijn, dan zoek je ze toch niet op? Of is het omdat men denkt dat alle Marokkanen in Nederland wonen?

Cyprus. Het CDA bivakkeert deze zomer op Cyprus. Dat vind ik zo’n niks-eiland, Cyprus! Er gebeurt nooit wat op Cyprus, er valt niks te zien op Cyprus, je hoort nooit iets over Cyprus, alleen bij het Songfestival. En dan worden ze laatste. Inderdaad: een perfecte locatie voor CDA-stemmers. Maar niet voor mij.

Als ik alles zo bij elkaar optel, is Nederland deze zomer heerlijk leeg. Dan wordt ’t het goudgele strand van Ameland en neem ik de kuilen gravende Duitsers wel voor lief.