Nieuws/Binnenland
72388
Binnenland

Thuiswedstrijd voor wereldberoemde dierenarts dr. Pol

College van een cultheld

Jan-Harm Pol: „Geloof me: mensen zijn watjes in vergelijking met dieren.”

Jan-Harm Pol: „Geloof me: mensen zijn watjes in vergelijking met dieren.”

Amsterdam - Onze voormalige landgenoot is al jaren een wereldberoemd cultfiguur. Dus wordt ook een bezoek aan het vaderland van Dr. Pol, de markante dierenarts die door National Geographic wordt gevolgd in een realityserie, vastgelegd door de camera’s. „Er zit een hele industrie achter mij.”

Jan-Harm Pol: „Geloof me: mensen zijn watjes in vergelijking met dieren.”

Jan-Harm Pol: „Geloof me: mensen zijn watjes in vergelijking met dieren.”

Een echte vakantie was het natuurlijk niet, het verblijf van de 74-jarige veterinair met zijn vrouw Diane (’de baas’) en zoon Charles afgelopen zomer hier. Voor de special Dr. Pol goes Dutch, waarmee vrijdagavond een nieuw seizoen wordt afgetrapt, is een heel tv-geniek programma opgetuigd. Jan-Harm Pol, die vijftig jaar geleden Drenthe verruilde voor Amerika, stort zich in de Nederlandse aflevering niet alleen op de lekkerbekjes die hij zo gemist heeft.

Hij bezoekt een Friese paardenshow en maakt een rit in een oude Bugatti door het platteland.

Verder loopt de man wiens realityserie in 28 landen te zien is, mee met Nederlandse veeartsen en geeft hij aan zijn oude universiteit in Utrecht college. „Ik keek mee hoe een collega paarden castreerde”, vertelt Pol, die in de serie vaak te werk gaat met ontbloot bovenlichaam om vuile was te besparen. „Het gaat hier wel heel anders. Ik doe dat bij de boer. Hier wordt het dier gebracht en op zo’n tafel gelegd die op en neer gaat. Terwijl ik me voorover moet buigen om te snijden.”

Bij de veterinaire faculteit op de Uithof, waar alle kaartjes binnen tien minuten waren vergeven, is de geboren entertainer Pol als een held onthaald. Hij zegt nog steeds verbaasd te zijn over de tv-wereld. „In Washington zijn veertig man bezig met deze show, er zit een hele industrie achter mij.” Pol vertelt over zijn praktijk in het rurale Michigan, waar hij creatieve oplossingen bedenkt om de dieren van minder draagkrachtige klanten op te lappen. „Ik zeg altijd: als je geen Cadillac kunt verkopen, verkoop dan een Ford.” Aan pijnbestrijding doet hij veel minder dan deze studenten moeten doen volgens hun boeken. „Dieren doen elkaar veel meer pijn dan wij hen ooit kunnen aandoen. Geloof me: mensen zijn watjes in vergelijking met dieren.”

Wat is er nog Nederlands aan hem? „Dat ik een verrekte stijfkop ben”, lacht Pol, die vermoedt dat die eigenschap de populariteit van zijn show verklaart. „In Amerika is alles ’Hollywood’, zo ontzettend geregisseerd. Ik doe daar niet aan mee.” Amerikaans is hij in zijn hang naar vrijheid. Zo kijkt Pol met afschuw naar al het papierwerk dat Nederlandse dierenklinieken tegenwoordig op hun bord krijgen. „In Amerika gaat het helaas ook steeds meer die kant op. Waanzin: sommige van mijn 25.500 klanten hebben ratten. Die worden niet ouder dan drie jaar. Tegen de tijd dat we daar een dossier van hebben aangemaakt, is het beest allang dood.”