Nieuws/Binnenland
72389
Binnenland

Emotioneel afscheid van magistrale tv-regisseur Guus Verstreate

Simone Kleinsma: ’Dit stond niet in het draaiboek...’

Simone Kleinsma (rechts) verlaat samen met stiefdochter Dany Verstraete het DeLaMar Theater na het afscheid van regisseur Guus Verstraete.

Simone Kleinsma (rechts) verlaat samen met stiefdochter Dany Verstraete het DeLaMar Theater na het afscheid van regisseur Guus Verstraete.

„We hadden geweldige kijkcijfers”, zou de vorige week donderdag overleden tv-regisseur Guus Verstraete hebben gezegd bij het zien van een tot de nok toe gevuld DeLaMar Theater. Het was vandaag de plek waar familieleden, vrienden en vakgenoten afscheid namen van hun ’lieve, grote man’. Simone Kleinsma nam er moedig als laatste het woord met een speech waarvoor ze naar eigen zeggen geen woorden had. „Helaas moet ik mijn belofte iets te vroeg nakomen.

Simone Kleinsma (rechts) verlaat samen met stiefdochter Dany Verstraete het DeLaMar Theater na het afscheid van regisseur Guus Verstraete.

Simone Kleinsma (rechts) verlaat samen met stiefdochter Dany Verstraete het DeLaMar Theater na het afscheid van regisseur Guus Verstraete.

Uiterst moedig was het van Simone Kleinsma om, minder dan een week na het plotselinge overlijden van haar 69-jarige levenspartner Guus Verstraete, nu alweer in de openbaarheid te verschijnen en zelfs het woord te nemen op het toneel van het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Vele vrienden en collega’s waren naar de hoofdstad afgereisd om bij dit laatste eerbetoon aanwezig te kunnen zijn, onder wie Albert Verlinde, Karin Bloemen, Carlo Boszhard, Mariska van Kolck, Jim Bakkum, Louis van Gaal, Barrie Stevens en Janine en Joop van den Ende, die al jarenlang erg goede vrienden zijn.

De theaterproducent keerde halsoverkop terug van zijn vakantie in de Cariben toen hij het nieuws vernam. „Een paar uur voor zijn overlijden had ik hem nog aan de telefoon en vertelde hij me blij te zijn dat zijn operatie goed was verlopen, om vervolgens midden in de nacht door Simone te worden gebeld dat het ineens over was”, aldus Joop. „Ik beloof plechtig dat ik goed zal letten op het gezin dat hij heeft nagelaten.”

Opvallend was ook de aanwezigheid van Martine Bijl die, ondanks haar huidige fysieke gesteldheid, een laatste groet bracht.

Voordat nog een keer het glas werd geheven op het leven van Guus en een kleine club van intimi de regisseur naar zijn laatste rustplaats bracht, sprak weduwe Simone Kleinsma haar grote liefde voor het laatst toe. „Ik had toch echt nooit gedacht dat ik een keer op dit toneel, mijn geliefde plek in het DeLaMar, zou staan om mijn allerliefste enkele laatste woorden toe te spreken. Mijn allerliefste die er niet meer is. Maar wat moet ik zeggen, er zijn eigenlijk helemaal geen woorden voor. Het enige wat je kan zeggen is: v*rd*mm*, dit stond toch niet in de planning en ook zeker niet in het draaiboek. Ik mis hem en ik zal hem ontzettend blijven missen: mijn lieve, grote man. Ik zal dat ook mijn hele leven blijven doen.”

Simone is blij dat ze er in de eerste week na Guus’ overlijden niet alleen voor stond. Van diverse kanten ontving ze steunbetuigingen. „Dat was zo’n ongelooflijke troost om te voelen. Hoe geliefd hij was bij zovelen. Een buitengewoon vakman die mensen wist te roeren of voor wie hij een leermeester was. Hij heeft stenen verlegd en was een ware vriend waar je zo heerlijk mee kon lachen. Ik ben echt diep, diep geroerd en ik hoop uit de grond van mijn hart dat hij dit allemaal heeft meegekregen. Dat hij nu ergens op een dikke, wollige wolk zit te genieten van een sigaartje en denkt: ’Goh, ik heb het toch niet zo gek gedaan.’ Nee Guus, je hebt het geweldig gedaan! Je was mijn grote liefde, een geweldige vader voor je dochters en de allerliefste bompa (opa. red.) voor je kleinkinderen. Het zal loodzwaar zijn om het gemis een plek te geven en we zullen proberen om door te gaan in jouw geest om van het leven een feestje te maken. Vanaf nu zullen we het moeten doen met mooie herinneringen, maar gelukkig zijn dat er heel veel. Die gaan we koesteren.”

Lavendelvelden

De middag, waarbij ook een zeer geëmotioneerde Paul de Leeuw en André van Duin spraken, werd afgesloten met het nummer Remember van Josh Groban en niet zonder reden. Simone: „Ik zette dat lied, bombastisch en theatraal maar ontroerend tegelijkertijd, voor het eerst keihard aan toen Guus en ik in onze cabrio door de lavendelvelden van ons geliefde Frankrijk reden. ’Wow, dit moet je draaien tijdens mijn begrafenis’, riep hij terwijl hij het gaspedaal nog iets harder intrapte. Die belofte moet ik helaas iets te vroeg nakomen, maar Guus zit voor altijd in mijn hart. Dag lieve, grote man, ik was zo gelukkig met je.”