Nieuws/Binnenland
724636252
Binnenland

Vier bestormers gebouw OPCW in Den Haag blijven nog zeker veertien dagen vastzitten

Politie-eenheden op de Johan de Wittlaan

Politie-eenheden op de Johan de Wittlaan

DEN HAAG - Vier van de 44 mensen die vrijdag zijn aangehouden bij de bestorming van het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag blijven nog zeker veertien dagen vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie.

Politie-eenheden op de Johan de Wittlaan

Politie-eenheden op de Johan de Wittlaan

De vier worden verdacht van openlijk geweld in vereniging tegen personen, van geweld tegen de goederen van een internationaal beschermde organisatie en van vernieling.

De overige veertig betogers zijn vrijgelaten. Zij dienen zich later voor de rechter te verantwoorden. Zij worden verdacht van lokaalvredebreuk, vernieling en geweld tegen de goederen van een internationaal beschermde organisatie. Een groot deel van deze groep is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie (AVIM) voor controle van hun verblijfspapieren. Zij hebben, voor zover van toepassing, bevel gekregen terug te keren naar hun land van herkomst.

De actievoerders demonstreerden tegen het vermeende gebruik van chemische wapens door Turkije in Koerdische dorpen. De groep klom met behulp van ladders over het hek aan de achterkant van het terrein van de OPCW.

Vier van de aangehouden demonstranten raakten gewond en moesten naar het ziekenhuis. Ook twee agenten raakten lichtgewond bij de aanhoudingen.

Bekijk hier de beelden van de bestorming van afgelopen zaterdag.