Nieuws/Binnenland
725277554
Binnenland

Opleving virus in vijf grafieken en kaarten

’We zien de tweede golf’: dit zijn de laatste coronacijfers uit jouw gemeente

BILTHOVEN - Het coronavirus is bezig aan een opmars in Nederland. RIVM-baas Jaap van Dissel sprak dinsdag onomwonden over een tweede golf.

Hoe ziet de toename er precies uit? Bekijk het hier in onderstaande grafieken en kies per grafiek de verschillende categorieën. Ook zijn er cijfers per gemeente beschikbaar.

In de afgelopen zeven dagen zijn 13.471 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Vorige week meldde dat instituut 8265 gevallen, dus het aantal is met meer dan de helft gestegen.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg. Verpleegafdelingen namen 350 coronapatiënten op, tegen 144 de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 27 naar 53.

Het RIVM meldde dinsdag ook 33 sterfgevallen in de afgelopen zeven dagen. In de update van vorige week stonden 14 sterfgevallen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in Nederland 98.240 besmettingen vastgesteld. Dat is een toename van 2245 ten opzichte van maandag, de grootste stijging in 24 uur tijd. Van zondagochtend tot maandagochtend waren 2223 positieve tests geregistreerd.

In een speciale podcast van Wierd Duk waarschuwt Bert Slagter dat de IC eind oktober vol ligt als het aantal coronabesmettingen in dit tempo blijft stijgen. Ook legt hij haarfijn uit hoe we alle statistieken moeten lezen:

Het aantal ziekenhuisopnames steeg in het afgelopen etmaal met 32 en er werden 10 sterfgevallen geregistreerd.

Als eerste gemeente in Nederland is Amsterdam door de grens van 10.000 coronabesmettingen gegaan. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg dinsdag van 9962 naar 10.338, blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Een op de tien besmette Nederlanders komt uit de hoofdstad.

Rotterdam staat in Nederland op de tweede plaats. Het aantal besmettingen daar kwam dinsdag uit op 8029. Op maandag stond de teller op 7898 gevallen. Den Haag telt 5717 geregistreerde besmettingen.

De andere steden met meer dan duizend besmettingen zijn Utrecht, Tilburg, Nijmegen, Almere, Maastricht, Eindhoven en Breda.