Nieuws/Binnenland
725566623
Binnenland

Landgenoot (60) beschikt over luxe villa aan de Costa del Sol

Spaanse politie entert ’narcojacht’ vol cocaïne: ’Nederlandse bendeleider gearresteerd’

MÁLAGA/VIGO - De Spaanse politie heeft naar eigen zeggen een bende cocaïnesmokkelaars opgerold die werd geleid door een 60-jarige Nederlander. Hij is in Mijas, 20 kilometer ten zuidwesten van Málaga, gearresteerd. In het lange onderzoek naar deze drugssmokkelaars zijn meer aanhoudingen verricht. De bende bestond verder onder anderen uit een Zweed, Nederlanders van Turkse komaf en criminelen uit Latijns-Amerika.

De opgepakte Nederlander beschikt over een luxe villa aan de kust, waar hij volgens Spaanse media met zijn vriendin woont. Ook de Nederlandse politie deed aan het onderzoek mee, net als de Colombiaanse, Britse en Franse autoriteiten.

De Spaanse politie meldt zelf drie verdachten aan de Costa del Sol te hebben opgepakt en twee aan boord van een zeiljacht dat de cocaïne vervoerde. Die boot, met de naam Goldwasser, werd op 8 oktober op de Atlantische Oceaan op spectaculaire wijze geënterd tijdens de orkaan Sam, die kracht 4 had en golven van liefst negen meter hoog veroorzaakte. De Goldwasser werd bijna 900 kilometer ten noorden van de Azoren onderschept. Dat gebeurde onder toezicht van het schip Petrel van de Spaanse belastingdienst.

Tekst gaat verder onder de video.

’Narcojacht’

Aan boord werd eerst 2500 kilo cocaïne gevonden waarna de politie de Goldwasser naar Vigo in het noordwesten van Spanje sleepte. Nader onderzoek op het schip leverde nog eens 500 kilo coke op. Daarmee is het voor de politie een van grootste drugsvangsten op een ’narcojacht’ ooit geweest.

Gelijktijdig met de entering werden in Mijas en Fuengirola drie leden van de organisatie opgepakt, onder wie volgens de krant Opinión de Málaga dus de Nederlander. Er werd ook 34.600 euro aan contant geld, een pistool, een motorfiets, drie luxe auto’s en mobiele telefoons in beslag genomen. Ook trof de politie mogelijk waardevolle documenten aan.

De smokkelorganisatie bestond volgens de Spaanse politie geheel uit buitenlandse drugshandelaren. Ze strooiden met geld en gaven grote bedragen uit aan dure reizen en luxe artikelen. De bende was actief in de Campo de Gibraltar en de Costa del Sol.

De smokkelaars vervoerden grote hoeveelheden cocaïne. Dat waren voornamelijk zeilboten omdat daar de buit makkelijk kon worden verstopt en zeilboten minder opvallen. Het onderzoek naar de bende onder de naam ’Midas-Ballestrinque’ liep al sinds eind 2019. Agenten van de Policia Nacional in Malaga kwamen de bende op het spoor na undercoveracties in de havens van Malaga en Algeciras. Het onderzoek werd later opgeschaald naar de Canarische Eilanden.