Nieuws/Binnenland
72653
Binnenland

Nederlandse noodhulp voor hongerregio’s

Ruim 5 miljoen voor Giro555

DEN HAAG - Giro555 heeft tot nu toe ruim 5 miljoen euro opgehaald voor noodhulp aan miljoenen hongerende mensen in Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en het noordoosten van Nigeria. „Dat is boven verwachting”, zegt woordvoerster Eva Barneveld. „Meer dan bij vergelijkbare crises.”

Het totaalbedrag werd vrijdag behoorlijk opgekrikt door een gift van 2 miljoen euro door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet wil hiermee gehoor geven aan de oproep van VN-secretaris-generaal António Guterres om de bevolking in dit deel van Afrika te redden van de hongerdood. Het geld voor de noodhulp wordt ingezet via de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO).

Totale catastrofe

Ploumen: „Alleen al voor Zuid-Soedan spreekt de VN van een totale catastrofe: moeders en kinderen verstoppen zich daar in levensgevaarlijke moerassen en stillen hun honger met de wortels van moerasplanten. In Jemen sterft elke tien minuten een kind door geweld, honger en gebrek aan medische hulp.”

Met de bijdrage onderstreept Ploumen het belang van snelle noodhulp in de hongergebieden. „De hongercrisis is ontzettend groot en de Nederlandse hulporganisaties hebben vele tientallen miljoenen euro’s nodig om de komende maanden levens te redden en miljoenen mensen door de crisis heen te helpen”, aldus actievoorzitter Farah Karimi van Giro555.

Heel gul gebaar

„Na de gulle eerste gaven van het publiek in de eerste actiedagen, maakt nu ook de minister een heel gul gebaar. Wij zijn daar ontzettend blij mee.” Karimi sprak vrijdag van een uitzonderlijke ramp.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de actie gaat duren, maar die gaat hoe dan ook door na de verkiezingen.