Nieuws/Buitenland
727562240
Buitenland

Schotse man krijgt nieuwe handen: ’Het is surrealistisch’

Steven Gallagher met zijn nieuwe handen.

Steven Gallagher met zijn nieuwe handen.

Edinburgh - Na dertien jaar in pijn te hebben geleefd, heeft een Schotse man een dubbele handtransplantatie gekregen. Volgens het ziekenhuis dat de operatie uitvoerde is het de eerste keer ter wereld dat een dubbele handtransplantatie is gebruikt om handen te ’vervangen’.

Steven Gallagher met zijn nieuwe handen.

Steven Gallagher met zijn nieuwe handen.

Steven Gallagher (48) lijdt al 13 jaar aan sclerodermie, een chronische auto-immuunziekte die leidt tot problemen aan de huid, maar ook de interne organen kan aantasten. Het begon met een vorm van uitslag, maar het werd erger en erger. Na zeven jaar begonnen zijn vingers te verkrampen en uiteindelijk kon hij alleen nog een vuist maken met zijn handen. „De pijn was ondragelijk.”

Medische experts raadden Gallagher daarom een dubbele handtransplantatie aan. De man weigerde eerst uit angst voor de risico’s, maar besloot daarna toch akkoord te gaan met de operatie. „Mijn vrouw en ik spraken erover en kwamen tot het besluit ervoor te gaan. Ik kon sowieso mijn handen verliezen. Dit was dus eigenlijk een kwestie van mijn handen loslaten”, vertelde hij aan lokale media.

Operatie van 12 uur

Hij onderging een operatie van 12 uur nadat er een donor gevonden was. „Na de operatie werd ik wakker en het was surrealistisch. Deze handen zijn geweldig!”

De pijn is weg en Gallagher kon zijn handen niet lang na de operatie al bewegen. Echt fijne motoriek heeft hij nog niet in zijn handen, maar hij kan zichzelf al wel aankleden, de kraan opendraaien en zijn hond aaien. De operatie vond plaats in december vorig jaar, maar Gallagher laat nu voor het eerst het resultaat zien aan lokale media.

Het handtransplantatieteam van het ziekenhuis waar de operatie plaatsvond zegt dat de transplantatie van twee nieuwe handen een wereldprimeur is.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop