Nieuws/Buitenland
729367797
Buitenland

Bijna 200 arrestaties voor debat over omstreden wet Hongkong

HONGKONG - De autoriteiten in Hongkong hebben meer dan 180 mensen opgepakt in de aanloop naar een debat over een omstreden wetsvoorstel over het Chinese volkslied. De oproerpolitie greep volgens plaatselijke media in toen betogers zich op meerdere plaatsen in de stad probeerden te verzamelen.

De nieuwe wet die wordt behandeld in het parlement van de metropool, zou het strafbaar maken om het Chinese volkslied te beledigen. Overtredingen kunnen dan worden bestraft met een gevangenisstraf tot drie jaar. Critici klagen dat de vrijheid van meningsuiting zo aan banden wordt gelegd. De lokale overheid noemt die kritiek overdreven.

De autoriteiten namen woensdag het zekere voor het onzekere. De oproerpolitie is massaal aanwezig bij het parlement, dat vorig jaar nog is geplunderd door demonstranten die zich boos maakten over een ander wetsvoorstel. Dat maakte het mogelijk om verdachten uit te leveren aan China. Dat voorstel is later ingetrokken vanwege de protesten.

„Je ziet dat er politie staat op iedere straathoek. Het is net alsof de staat van beleg is afgekondigd”, zuchtte een activiste, die kort daarvoor door de politie was gecontroleerd. „Als je op straat loopt, kan je aannemen dat je wordt gecheckt en dat je tas wordt doorzocht.”

De relatie met China ligt in Hongkong gevoelig. Die voormalige Britse kolonie maakt sinds 1997 weer deel uit van de communistische Volksrepubliek, maar heeft nog wel een eigen rechtssysteem en meer vrijheden dan andere delen van het land. Activisten vinden dat Peking morrelt aan die speciale status, die tot 2047 gegarandeerd zou zijn.

Een 22-jarige vrouw zei tegen de krant South China Morning Post dat ze zich inzet voor de vrijheid van haar stad. „We willen onze vrijheid van meningsuiting beschermen. Anders is dit straks Hongkong niet meer, maar gewoon de zoveelste Chinese stad.”